Събития Любителите на киното в Европа за трети път ще...

Любителите на киното в Европа за трети път ще удостоят най-добрия филм с награда LUX

- Реклама -

Почитателите на европейското кино за трети път имат възможност да отличат постиженията в кинематографията с европейската кинонаграда на публиката. От 2020 г. Европейската филмова награда LUX на публиката се присъжда от Европейския парламент (ЕП) и Европейската филмова академия. Призът даде нов живот на кинонаградата на Европейския парламент, която се присъждаше от 2007 г. Европейската институция е единственият парламент в света, който връчва награда за постижения в областта на киното.

Чрез филмовата награда Парламентът подкрепя разпространението на европейски филми от 2007 г. насам, като осигурява субтитри на 24 езика на ЕС за филмите, участващи в крайното състезание. От 2020 г. евродепутатите и любителите на киното в Европа гласуват заедно, за да изберат най-добрите филми, режисьори и актьори. През годините, в които членовете на ЕП определяха лауреатите на награда LUX, в киносалоните в Европа бяха представени над 100 продукции. Наградата се фокусира върху основните права, интеграцията на уязвимите групи в обществото, борбата с бедността и насилието срещу жени.

Европейската филмова награда LUX на публиката подкрепя разпространението на номинираните и отличените филми, което е сред слабите страни на европейското кино, посочват от изследователската служба на ЕП. По нейни данни през 2019 г. европейските продукции са двойно повече от тези, произведени в САЩ, но американското кино заема 63 на сто от европейския пазар, а европейските филми – едва 29 на сто. Това се дължи до голяма степен на факта, че повечето европейски филми не се прожектират извън страната, в която са създадени.

Наградата LUX не носи парична премия, но номинираните филми получават солидна подкрепа. Те се превеждат на всичките 24 официални езика на ЕС и се прожектират във всички страни членки на ЕС, както и на различни кинофестивали. Отличеният с наградата на публиката филм се адаптира и за зрители със зрителни и слухови ограничения. Благодарение на сътрудничеството на ЕП, Европейската комисия и програма „Творческа Европа, както и мрежата от над 1200 кина Europa Cinema, европейската филмова продукция достига до европейската аудитория. Нарастващият брой на филмите, които се разпространяват само в цифров формат, поставя малките компании, поддържащи киносалони, в неизгодно положение. Затова ЕС предлага подпомагане за цифровото оборудване на киносалоните и подкрепя и цифровизацията на филмовото наследство.

Пандемията от КОВИД-19 засегна силно филмовата индустрия и сектора на културата като цяло. Прожекциите на филмите финалисти в кинозали бяха ограничени, като бяха заменени с прожекции и събития онлайн. Награда LUX подкрепи в този период и европейските кинематографисти, и публиката, като даде възможност над 120 продукции да бъдат гледани онлайн чрез платформата й. 

Освен това ЕП подкрепя допълнително продукции на режисьорки или представящи силни и вдъхновяващи дамски образи.  

Босненската режисьорка Ясмила Жбанич бе удостоена с награда LUX през 2022 г. за филма си „Къде отиваш, Аида”, копродукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Нидерландия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция. Продукцията бе отличена за най-добър филм на Европейските филмови награди, Ясмила Жбанич взе наградата за най-добър режисьор, а сръбската актриса Ясна Дуричич бе удостоена с приза за най-добра актриса.

През 2021 г. с наградата LUX на публиката бе удостоен румънският документален филм „Колектив“.

Европейската публика ще може да гласува до 12 юни 2023 г. за номинираните филми на новата уеб платформа на наградите LUX на публиката. Победителят ще бъде обявен на 14 юни 2023 г. по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, Франция.

Източник: Антоанета Маркова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -