Събития Кинофестивалът "Сънданс" започва днес

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

- Реклама -

Фестивалът на независимото кино  „Сънданс“ започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения интелект (ИИ), съобщи АФП. 

Фестивалът ще продължи до 28 януари. 

Кинофестивалът, сред чиито основатели е актьорът Робърт Редфорд, се провежда в щата Юта, на повече от 2000 м надморска височина. „Сънданс“ е важен за разпространението на независимите игрални и документални филми. 

Темата за изкуствения интелект заема специално място сред 90-те продукции, участващи на фестивала през тази година. Само преди няколко месеца актьори и сценаристи в Холивуд стачкуваха, а една от причините за действията им беше страхът да не бъдат заменени от ИИ. 

Документалният филм Love Machina („Любов от машина“) представя усилията на двойка да запази любовта след смъртта, пренасяйки човешко съзнание в хуманоид. Режисьорът Питър Силън се смята за „щастливец“ заради завършването на проекта, започнал през 2017 г., тъй като днес публиката е чувствителна към темата за ИИ. Друг документален филм – Eternal You („Вечният ти“), потапя зрителя във вселената на стартъпите, които атакуват „пазара на скръбта“, предлагайки разговори с аватари на починалите близки. 

Името на звездата от „Здрач“ Кристен Стюарт е на два от афишите. Това са двата филма, за които ще се говори най-много на фестивала, прогнозира програмният директор на „Сънданс“ Ким Ютани. В Love Lies Bleeding („Любовта кърви“) актрисата се превъплъщава в мениджърка на фитнес зала, която се влюбва в бисексуална културистка. Любовната история води до серия жестоки събития. Стюарт играе и в Love Me („Обичай ме“) – постаапокалиптична мистерия за любовта между машини. 

В четвъртък вечер фестивалът ще бъде открит с прожекция на Freaky Tales („Странни приказки“) с участието на актьора Педро Паскал. Сюжетът на филма е изграден върху серия истории на случилото се в един-единствен ден през 1987 г., когато се сблъскват пънкари, скинхедс, рапъри и баскетболна звезда. Друг много очакван филм е комедията „Телма“, в която една баба на семейство се забърква в екшън – версия на „Мисията невъзможна“, но с участници от третата възраст. „Надявам се, че ще стигнем до разпространение в кината и после до стрийминг“, каза актрисата Джун Скуиб, която е на 93 години. 

Режисьорите Стивън Содърбърг и Ричард Линклейтър ще представят новите си филми. Содърбърг е режисьор на трилъра Presence („Присъствие“) с участието на Луси Лиу, а Линклейтър предлага филм, посветен на родния му град в документалния God Save Texas („Боже, пази Тексас“).

Освен темата за ИИ документалните филми през тази година обръщат внимание на движението #АзСъщо (#MeToo) и на бъдещето на американската демокрация. War Game („Игра на война“) показва ролева игра, в която участниците стават президенти. В година на избори е смущаващо да знаем, че игрите могат да бъдат много близо до реалността, каза новият директор на фестивала Юджийн Ернандес. Филмът Will&Harper („Уил и Харпър“) показва пътуването на една трансжена из страната. 

Японската журналистка Шиори Ито представя Black Box Diaries („Дневници от черната кутия“) – хроника на обвиненията в насилие, повдигнати от самата нея срещу мениджър в телевизионен канал. Не знам какво да очаквам, но сега съм в Америка и се надявам да срещна хора, които също ще споделят подобен опит, каза Ито. Прожекцията на нейния филм е предвидена за събота. БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -