Любопитно Проф. Минеков: Народният театър е в най-тежкото си състояние

Проф. Минеков: Народният театър е в най-тежкото си състояние

- Реклама -

Това е най-тежкото състояние, в което е бил Народният театър, заяви пред БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Той декларира, че винаги ще е на страната на творците в театъра. Според него основната щета е разединението на артистите:

„Това е колектив, който работи заедно. Това не е театър за моноспектакли. Те работят всички заедно – от осветителя до последния артист, техници, шивачки – всички са заедно. Това е абсолютен шок, който няма да бъде излекуван просто с уволнението на Василев. Затова ще са нужни години“.

„Мисля, че работодател, който иска от служителите да се подпишат в негова защита, е явление, което е изключително унизително за самия работодател“, коментира проф. Минеков в интервю за предаването „Неделя 150“. Според него целта е да се насочи целия проблем извън театъра.

„Има натиск. Има редица професионалисти, които са били принудени да напуснат – някои от тях с малко обезщетение. Сред тях има професионалисти, които за съжаление няма и да се върнат. Имало е също едно разбиване на врата по поръчка дали на директор, дали на пиар, което е много загадъчно“, посочи служебният министър на културата.

Според него в основата е моралният въпрос дали замесените в скандала ще си подадат оставката:

„Василев (бел.ред. директорът на Народния театър Васил Василев) не е смел човек. Той никога не би се опитал да помоли някой да напусне или да направи каквито и да било постъпки за това напускане. Лицата са 2. Едната е уволнената от мен, дисциплинарно миналата година, г-жа Стефова, която той назначи на странния пост главен секретар. В момента всичките тези подписки и събрания се водят от нея. Има абсолютна шпиономания, телефоните трябва да се оставят отвън, трябва да се подпишат всички вътре в сградата… Атмосферата наистина е ужасна. Тук някой сам и доброволно трябва да напусне. А може би лицата, които трябва да напуснат, са вече трима. На този кантар, на който стои назначеният за директор чиновник плюс тези две госпожи – от другата страна стоят лица, които са имена и които, ако отсъстват от театъра, това ще причини финансови щети на театъра“.


Проф. Минеков подчерта, че при него е дошла подписка от над 3000 души в защита на Александър Морфов, които обясняват какво трябва да се случи в театъра.

За скандала в Народния театър министърът подчерта, че няма нищо общо с него: „Нито съм писал по врати, нито аз съм избирал пиарките вътре и главните му секретарки. За съжаление, първо беше едно изключително непочтено поведение с едно много тежко интервю във вестник с неприятен адрес, с назоваване на лице, което е извършило престъпление, че това е етнически проблем – не знам защо е такъв. Един месец се мълча. За един месец станаха чудеса. Този скандал можеше изобщо да не излезе на сцената на Народния театър. Той можеше да бъде решен в половин час, без никой да разбере“.

На изказването на Тома Биков от ГЕРБ, който каза, че „проф. Минеков трябва да се скрие“, защото е назначил себе си за шеф на УС на Фонд „13 века България“, а Татяна Дончева за член на управата, проф. Минеков отговори:

„Г-н Биков не познава закона. Първо да прочете закона и да види кой кого назначава, по какъв начин, за какъв период и след това да се изкаже още веднъж. Аз не назначавам никого, независимо какъв е той, нито себе си дори. Аз съм длъжен да бъда шеф на УС до последния си ден като министър на културата. Следващият министър ще бъде също председател на УС. А Татяна Дончева – като много силен юрист и човек с отношение към националната култура, та дори и като оркестрант – тя е свирила с едни от най-известните имена в света“.

Проф. Минеков подчерта, че присъствието на Татяна Дончева в Зала „България“ е изключително редовно:

„Там няма да видите депутат, няма да видите Биков, няма да видите Борисов никога. Това е една малко странна компания, която е част от върха на нашата интелектуална класа“.

Източник: БНР

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -