Събития Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ днес празнува...

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ днес празнува годишнина от основаването си  

- Реклама -

В навечерието на 144-ата си годишнина Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБ) събра свои служители, колеги, партньори и спомоществователи на тържествено отбелязване на празничния ден.

Директорът на НБ доц. д-р Красимира Александрова в приветствено слово отбеляза, че библиотеката и през 2022 г. е продължила да бъде пример за устойчиво развиваща се институция. Запазена е тенденцията към завишен читателски интерес: над 20 хиляди са редовните посетители в читалните на сградата и повече от 80 хиляди – читателите онлайн, което прави средно по около 350-400 читатели дневно. Увеличават се и носещите добавена стойност инициативи на НБ: организиране на знакови изложби с книги и документи от фонда на библиотеката, включително публикуване на онлайн експозиции, провеждане на пътуващи семинари, беседи, премиери на книги, откриване на книжни кътове съвместно с посолствата на чужди държави у нас (до края на годината те ще бъдат вече 15).   

Доц. Александрова благодари на около 220-те служители на НБ с думите: „Силата на екипа ни е, че всеки със своята неповторимост прави прекрасното цяло“. 

За празника на НБ поздравителни адреси са изпратили президентът и вицепрезидентът на Република България, министърът на културата, ректорите на УниБИТ, УНСС, генералният директор на БТА и др.

На тържественото събитие беше открита и уникална изложба с ръкописи от Аджарската книжовна школа. Експозицията бе представена от проф. Елисавета Мусакова, главен архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В 16:00 часа празникът продължава с концерт на живо на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ пред сградата на библиотеката.

Източник: Пепа Витанова, БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -