Събития Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ днес празнува...

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ днес празнува годишнина от основаването си  

- Реклама -

В навечерието на 144-ата си годишнина Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБ) събра свои служители, колеги, партньори и спомоществователи на тържествено отбелязване на празничния ден.

Директорът на НБ доц. д-р Красимира Александрова в приветствено слово отбеляза, че библиотеката и през 2022 г. е продължила да бъде пример за устойчиво развиваща се институция. Запазена е тенденцията към завишен читателски интерес: над 20 хиляди са редовните посетители в читалните на сградата и повече от 80 хиляди – читателите онлайн, което прави средно по около 350-400 читатели дневно. Увеличават се и носещите добавена стойност инициативи на НБ: организиране на знакови изложби с книги и документи от фонда на библиотеката, включително публикуване на онлайн експозиции, провеждане на пътуващи семинари, беседи, премиери на книги, откриване на книжни кътове съвместно с посолствата на чужди държави у нас (до края на годината те ще бъдат вече 15).   

Доц. Александрова благодари на около 220-те служители на НБ с думите: „Силата на екипа ни е, че всеки със своята неповторимост прави прекрасното цяло“. 

За празника на НБ поздравителни адреси са изпратили президентът и вицепрезидентът на Република България, министърът на културата, ректорите на УниБИТ, УНСС, генералният директор на БТА и др.

На тържественото събитие беше открита и уникална изложба с ръкописи от Аджарската книжовна школа. Експозицията бе представена от проф. Елисавета Мусакова, главен архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В 16:00 часа празникът продължава с концерт на живо на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ пред сградата на библиотеката.

Източник: Пепа Витанова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -