Събития Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

- Реклама -

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00 часа в зала „България“ под палката на маестро Георги Димитров. Солисти ще са Еманиул Иванов (пиано) и Йоана Каменарска (мецосопрано).

Маестро Георги Димитров, един от доайените в диригентското изкуство с внушително присъствие и кариера, заема специално място в сезона на Радиосимфониците. Той е подготвил впечатляваща програма с някои от най-красивите произведения на Йоханес Брамс: Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър„Песен на съдбата“ за хор и оркестър и Втория концерт за пиано и оркестър.  

Вечерта ще започне с Адажио за струнен оркестър на Красимир Кюркчийски. Написано през 1959 г., когато големият композитор е все още студент на проф. Панчо Владигеров, произведението вече откроява характерните черти на автора с романтичната си музика, наситена с чар и дълбочина.

Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ е свързана с любовта на Брамс към Джули, дъщеря на Клара и Роберт Шуман. Чувствата му остават скрити и несподелени, а болезненият отказ от мечтата за любов, както и себеотричането и самотата са въплътени в тази творба. Солист ще е мецосопраното Йоана Кадийска.

Песен на съдбата“ за хор и оркестър е един от шедьоврите на Брамс, написан по поемата на Хьолдерлин. В стиховете се противопоставят свободните небесни създания и хората, принудени да живеят на сляпо. 

Емануил Иванов ще е солист във Втория клавирен концерт на Брамс. Младият пианист привлече вниманието на международната музикална общност, като спечели Първа награда на конкурса „Феручо Бузони“ през 2019. Успехът на 20-годишния музикант бе последван от концерти в някои от най-престижните зали в света. Вторият клавирен концерт на Брамс може да се определи с любимия термин на Брукнер feierlich (тържествено, празнично), а мащабът е Вагнеров. Творбата печели популярността си веднага и самият композитор я изпълнява десетки пъти на турнета, като си разменя мястото на пианото и на диригентския пулт с Ханс фон Бюлов.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и онлайн в мрежата на Ивентим.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -