Изкуство Голямата награда на "Синелибри" е за „Невинният“ на Луи...

Голямата награда на „Синелибри“ е за „Невинният“ на Луи Гарел

- Реклама -

Ексцентричната френска комедия „Невинният“ (2022) спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса за пълнометражен игрален филм на „Синелибри„. Филмът с режисьор Луи Гарел, който изпълнява и една от главните роли, е вдъхновен от действителни случки, а сценарият му е съвместно дело на писателя Танги Виел, Луи Гарел и Найля Гиге. „Невинният“ беше предпочетен в конкуренция с още девет възхитителни заглавия, допълват организаторите на кино-литературния фестивал.

Церемонията по награждаването се състоя в петък вечер, в присъствието на арбитрите Аманда Стерс, Оливие Бурдо, Марио Григоров, Ясмин Пучи и Камен Калев. В качеството си на президент на журито, българският кинорежисьор Камен Калев обяви победителя и мотивите за решението: „Наградата се присъжда заради майсторската режисура, балансирания ритъм на действието, постъпателното и комплексно разгръщане на сюжета и образите на главните герои. Журито дава висока оценка на честните, умело нюансирани персонажи, на талантливите актьорски изпълнения и на вълнуващите обрати.” Луи Гарел прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на „Синелибри“ и на журито за оказаната чест. 

Тази година, за пръв път, фестивалът проведе конкурс за най-добър документален филм с жури, представено от Асен Владимиров, Катерина Ламбринова и Костадин Бонев. Наградата беше присъдена на филма „Приключенията на Сол Белоу“. Журито в конкурса за документален филм присъди и почетен диплом на филма „Теодор Ушев: Невидими връзки“, копродукция на България и Канада. 

За първи път тази година се състоя и състезание за дизайн на костюми в съвременното българско кино. Победителят беше определен изцяло въз основа на вота на публиката. Цветелина Миткова, бранд мениджър на Fashion Days България, връчи отличието на Велика Прахова за филма „φ1.618“ на режисьора Теодор Ушев. 

Тази вечер в кино „Люмиер“ е премиерата на „Преди, сега и после“ на индонезийската режисьорка Камила Андини. Прожекцията е съпроводена от специална дискусия, организирана от Български фонд за жените.

На 26 октомври, на същото място, е официалната премиера на комедийната драма „Госпожа Харис отива в Париж“. След прожекцията зрителите ще останат потопени в атмосферата на филма чрез специалното тематично събитие на Fashion Days. 

На 27 октомври в София пристига Жан-Филип Дагер, автор на пиесата „Сбогом, господин Хафман“. Тя вдъхва живот на едноименния филм, дело на режисьора Фред Кавайе. Събитието в Дома на киното започва с разговор за процеса на адаптиране на пиесата и ще бъде съпроводено с прожекция на самия филм, който изследва непредвидимия отпечатък на историята върху живота на трима души. В ролите са Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински и др. 

На 29 октомври, в рамките на обичайния вече дискусионен формат „Психоанализа и кино“, ще бъде обсъдена италианската драма „Носталгия“ на режисьора Марио Мартоне. Дискусията  с модератор д-р Светлозар Василев ще бъде предшествана от прожекция на филма, който неслучайно е тазгодишното предложение на Италия за наградите „Оскар“.

На 30 октомври в кино „Люмиер“ ще се състои трепетно очакваната церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -