Изкуство Излезе окончателната селекция за литературните награди "Перото"

Излезе окончателната селекция за литературните награди „Перото“

- Реклама -

Излезе окончателният списък с номинации за литературните награди „Перото“. Три седмици след обявяването на разширената селекция за отличието, журито избра по трима фаворити за всяка от петте категории, съобщават организаторите от Националния дворец на културата.

Церемонията по връчването на призовете ще се състои на 2 ноември. Тогава ще бъде дадена и награда за цялостен принос за 2022 г.

В категорията „проза“ номинирани са Георги Тенев („Атлантически експрес”, изд. „Колибри“, „ФО“),  Чавдар Ценов („Старецът трябва да умре“, изд. „Рива“) и Невена Митрополитска („По релсите”, изд. „Жанет 45“). Сред авторите на поезия претендентите са Никола Петров („Не са чудовища”, изд. „Да“), Кирил Василев („Шествието”, изд. „Да“) и Преслава Виденова („Постоянна експозиция”, изд. „Жанет 45“). От категорията за детска литература в селекцията остават Петя Кокудева („Юху-буху-измислячус“, изд. „Жанет 45“), Юлия Спиридонова („Сянката на щуреца“, изд. „Кръгозор“) и Анна Норт („Пет истории за нюнюнчета“, изд. „Фют“).

Сред преводачите номинираните са Ксения Банович, Ана Васунг и Паула Чачич за „Антология на съвременната българска поезия“ на хърватски език, Алесандра Бертучели за антология с поезия на Константин Павлов „Cavalliindomati“ на италиански език и Рейнол Перес Васкес за антология с поезия „terraincognita“ и стихосбирката „Отворени възможности“ на Цвета Делчева на испански език.

Претендентите в категорията за дебют са Момчил Миланов („Лято в Бурландия”, изд. „Аквариус“), Йоана Елми („Направени от вина”, изд. „Жанет 45“) и Кирил Нейков („Dirty Side”, изд. „Жанет 45“).

Литературните награди „Перото“ се връчват за принос към българския литературен контекст, съобщават от НДК. Призовете ще бъдат раздадени за осма поредна година. 

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -