Изкуство Изложба в Париж цели да ни помири с тълпата

Изложба в Париж цели да ни помири с тълпата

- Реклама -

Тълпата често има лоша репутация, но може да бъде и радостна, дори животоспасяваща: Градчето на науката и индустрията в Париж – най-големият научен музей в Европа, изследва задкулисието на нашия гъсто населен свят чрез оригинална изложба, която поставя под въпрос връзката ни с колектива, предаде Франс прес.

Как се броят демонстранти? Как се избягва твърде компактна тълпа? Защо е толкова неудобно да се качим в асансьор с непознати? „Дистанцирането“, наложено от КОВИД-19, промени ли отношенията ни с другите?

Всички тези ситуации имат едно общо нещо: индивидът съществува само във взаимодействие с другите. С изложбата „Тълпи“ („Foules“), която може да бъде посетена до август 2023 г., музеят изследва задкулисието на този изключителен феномен, който се налага във всекидневието ни.

„Това е сериозна тема, но към която подхождаме по радостен и преди всичко успокояващ начин“, обяснява Дороте Ватинел, съкуратор на изложбата.

Както всеки научен обект, тълпата има своя собствена мерна единица: плътност, равна на броя на хората на квадратен метър, която е основната тема на изложбата. Посетителят преминава от най-високата до най-ниската плътност чрез интерактивно – и ефирно – пътешествие, което го поставя в ролята на „тълполог“, за да опитоми явлението.

Хората наблюдават в кой момент колективно движение вече не се контролира и предизвиква появата на феномен на вълни. Тези поведения, които се случват „без диригент“, са характерни и за животинския свят: полетът на скорците, рибните пасажи…

На изследване подлежат и културните измерения на феномена, които се различават в отделните страни. „Във Франция, например, пешеходците са склонни да се разминават отдясно, а в други страни – отляво. Това е социален код“, казва Мехди Мусаид, изследовател в областта на когнитивните науки в института „Макс Планк“ в Берлин и научен куратор на изложбата.

Не е забравена и виртуалната тълпа, пространството, в което се разпространяват слухове, с назидателна стенна проекция, позволяваща да се визуализира динамиката на работата в социалните мрежи.

„Тълпата често се свързва с глупостта и ирационалността: това е широко разпространено схващане, което невинаги е погрешно. Ние обаче показваме и другото й лице, нейните измерения на колективна интелигентност и самоорганизация“, допълва Мехди Мусаид.

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -