Събития Връчиха наградите на 10-то юбилейно издание на Триеналето на...

Връчиха наградите на 10-то юбилейно издание на Триеналето на сценичния плакат

- Реклама -

На 1 ноември в НДК бяха обявени наградите на десетото юбилейно Международно триенале на сценичния плакат – София 2022.

За пръв път носител на голямата награда е български автор. Това е художничката ЛЮБА ТОМОВА. Голямата награда „Златен плакат“ – София, включва и статуетка, дело на известния български скулптор проф. Богомил Николов


Двете равностойни награди и бронзови плакети отиват в двама от най- влиятелните майстори на световния плакат – Лекс Древински (Полша/Германия) и Мишел Буве (Франция), а наградата „Асен Старейшински“ за млад автор е за Милош Деспетич от Босна и Херцеговина.


По повод на десетото триенале бяха възстановени две награда – тази на Димитровград, чийто носител стана  Наско Атанасов  и на Съюза на българските художници, връчена на Капка Кънева.


За пръв път е учредена награда за творчески дебют, която се присъжда от галерия и фондация „88 – Камен Попов“ на младия български автор, все още студент в НХА – Георги Георгиев-Аршата. Наградите са определени от авторитетно международно жури, чиито произведения могат да бъдат видени до 12 ноември в изложбената зала на СБХ „Райко Алексиев“, ул. „Г. Раковски“ 125.


Основната колекция на Триеналето и наградените творби са експонирани в НДК, където ще останат до 21 ноември (вход А3). Програмата на Триеналето включва още изложбите: ПРАВО В ДЕСЕТКАТА (Национална галерия / Квадрат 500); ПАМЕТИ ПЛАКАТИ/ in memoriam в Галерия „88“, „Двама ректори в една изложба ПЛАКАТИ“ в Полския институт, както и няколко акции в градската среда.

Плакатите на наградените автори можете да видите тук.

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -