Изкуство Писмо на Толкин бе продадено на търг за над...

Писмо на Толкин бе продадено на търг за над 20 000 щатски долара

- Реклама -

Писмо на британския писател и филолог Джон Роналд Руел Толкин (1892-1973), в което той се сравнява с хобит, е продадено на търг в Ню Йорк за почти 20 500 щатски долара, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от сайта на аукционна къща „Бонъмс“.

От описанието на лота става ясно, че писмото на Толкин е изпратено на 28 юни 1955 г. до почитателка, която първа изпратила одобрителен отзив за романа му „Властелинът на пръстените“. „Това е забележително писмо, в което той описва себе си като хобит и разказва за уморителната работа по писането на шедьовъра“, се посочва в информацията на тръжната къща.

В писмото Толкин отбелязва, че би искал да живее на безлюдно място, но поради своята „плахост и липса на склонност към приключения“, перспективата да се откаже от обичайната си храна и тютюн не му причинява нищо друго, освен безпокойство. „Това много напомня на описанието на хобита“, казва писателят, като същевременно подчертава, че не може „да се преструва, че е смятан за един от тези измислени герои“. В писмото авторът на „Властелинът на пръстените“ също така отбелязва, че работата върху романа е била като „изкачване на планина в тежки ботуши срещу силен вятър в тъмното“.

Писмото беше продадено в четвъртък на неназован купувач за 20 480 щатски долара при оценка между 10 000-15 000 щатски долара. На търга бяха продадени още три писма на Толкин на обща стойност над 48 000 щатски долара. БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -