Изкуство Писмо на Толкин бе продадено на търг за над...

Писмо на Толкин бе продадено на търг за над 20 000 щатски долара

- Реклама -

Писмо на британския писател и филолог Джон Роналд Руел Толкин (1892-1973), в което той се сравнява с хобит, е продадено на търг в Ню Йорк за почти 20 500 щатски долара, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от сайта на аукционна къща „Бонъмс“.

От описанието на лота става ясно, че писмото на Толкин е изпратено на 28 юни 1955 г. до почитателка, която първа изпратила одобрителен отзив за романа му „Властелинът на пръстените“. „Това е забележително писмо, в което той описва себе си като хобит и разказва за уморителната работа по писането на шедьовъра“, се посочва в информацията на тръжната къща.

В писмото Толкин отбелязва, че би искал да живее на безлюдно място, но поради своята „плахост и липса на склонност към приключения“, перспективата да се откаже от обичайната си храна и тютюн не му причинява нищо друго, освен безпокойство. „Това много напомня на описанието на хобита“, казва писателят, като същевременно подчертава, че не може „да се преструва, че е смятан за един от тези измислени герои“. В писмото авторът на „Властелинът на пръстените“ също така отбелязва, че работата върху романа е била като „изкачване на планина в тежки ботуши срещу силен вятър в тъмното“.

Писмото беше продадено в четвъртък на неназован купувач за 20 480 щатски долара при оценка между 10 000-15 000 щатски долара. На търга бяха продадени още три писма на Толкин на обща стойност над 48 000 щатски долара. БТА

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -