Изкуство Изабела Шопова представя „Приказки от Горната и Долната земя“

Изабела Шопова представя „Приказки от Горната и Долната земя“

- Реклама -

На 23 юни посрещаме лятото с „Приказки от Горната и Долната земя“. Книгата е подписана от страстната пътешественичка Изабела Шопова, чието име се свързва с бликащо чувство за хумор, колоритни описания и множество езикови и стилистични инвенции, доставящи истинско удоволствие на читателя!

След „На изток – в рая“, „На запад от рая“, „На юг от разума“, „Подир сянката на кондора“ и съвсем между другото, „Самоучител за преднамерено убийство на скуката“, Изабела ни предлага поредната си завладяваща книга – „Приказки от Горната и Долната земя“.

Този път Изабела описва приказните си пътешествия по света, който не е спирала да кръстосва в продължение на десетилетия. Заедно с дъщеря си Бояна, която с любов нарича „подрастващото“ и „вечно гладното“, обикаля Горната земя – Русия от 2009 година с безумната ѝ бюрокрация и красотата на московските ѝ църкви, Поднебесната империя – тук са Хонконг и комунистическия китайски „рай“, либералната Ниска земя, където майка и дъщеря правят безуспешен наркотичен опит. Десет години по-късно ги виждаме в Чернобил, за който Изабела пише потресаващ пътепис. През 2015 г. пътешественичката прекосява Долната земя – Буенос Айрес с футбола, тангото и живописните си улици, супердолния край на Аржентина и на планетата, Ушуая, за да преброди след това южните островни земи Нова Каледония, Роторуа, Вануато, Нумея, Маре… Преди да се завърне в Бризбън и във времето и да ни разкаже за своята Австралия и нейните уроци по щастие. Минути на незабравима наслада очакват читателите на Изабела – и тези, които вече я познават и ценят, и тези, който за първи път ще посегнат към нейна книга.

Родена във Варна, Изабела Шопова е пътешественичка и писателка със завидна фантазия, искрящо чувство за хумор и неудържим стремеж за превъзмогване на кодирани в човешката природа страхове. Неслучайно има зад гърба си няколко бестселъра, „очарователно разколебани на границата между пътеписа и приключенския епос“ и строго съобразени със съветите в нейния „Самоучител за преднамерено убийство на скуката”. Първата й книга носи заглавие „На изток – в рая” и разказва за живота в Нова Зеландия, Страната на дългия бял облак, както я наричат, където Изабела емигрира през 2002 година. После идва ред на Австралия, разположена „На запад от рая”. (Научихме как се готви артишок, що е то Куинсландър, къде зимуват крокодилите и още много фундаментални факти за битието и мирозданието.) „На юг от разума” свидетелства, че двайсет лета след началото на третото хилядолетие Антарктика си остава утопичен резерват, територия с митичен ореол. Книгата е наситена с духовити описания, шокиращи факти и екстремни преживявания. А „Подир сянката на кондора“ е неподражаем разказ за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия. Без маршрут, план и резервации.

Изабела Шопова ще представи лично „Приказки от Горната и Долната земя на 29 юни, четвъртък, от 19:00 ч. в Концертно студио на Радио Варна. Жители и гости на морската столица, очакваме Ви!

А официалната лятна премиера на книгата в София ще се състои на 5 юли от 19:00 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64. Заповядайте!

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -