Събития Наградата на Съюза на българските художници получи проф. Иван...

Наградата на Съюза на българските художници получи проф. Иван Веселинов

- Реклама -

Проф. Иван Веселинов и проф. Анри Кулев бяха отличени от Съюза на българските художници (СБХ) на церемония, състояла се тази вечер. 

Наградата на СБХ беше дадена на Веселинов, а призът на секция „Карикатура“ за цялостно творчество беше връчен на проф. Анри Кулев. Сред отличените бе и Диляна Николова, на която беше връчено отличието „Доньо Донев“ на Столична община.

За първи път бяха връчени и награди за детско творчество в областта на смешната рисунка и карикатурата, като участие са взели над 200 деца с повече от 300 творби. Първа награда в категория „Златен бодил“ (13-16 г.) взе 14-годишната Божидара Михайлова. В категорията от 9 до 12 години наградата „Златно трънче“ спечели Ирина Манева. Тя е на 12 години.

Водещ на събитието бе Валери Александров, председател на секция „Карикатура“ към СБХ.

По време на церемонията бе открита за 48-и път и Националната изложба на карикатурата в галерията на Съюза на българските художници, в която за първи път са включени и рисунки на деца. В експозицията са показани само творби от последната година, отразяващи събития в обществения и политическия живот в България, по света, както и вечните теми в човешките взаимоотношения.

В експозицията са показани рисунки на Александър Симов, Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Анри Кулев, Борислав Златанов, Валентин Георгиев, Валери Александров– Валекс, Владимир Спасенков, Гален Иванов, Галина Павлова, Генчо Симеонов, Дилян Дочев, Диляна Николова, Димитър Атанасов – Димат, Евгени Начев, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Ирина Китанова, Калин Николов, Луиза Хамел, Любомир Михайлов, Майя Чолакова, Маргарита Янчева, Марина Горелова, Марио Иванов, Милко Диков, Мирослав Божков, Никола Георгиев – Кайо, Пенчо Кунчев, Радослав Маринов, Росен Йорданов, Силвия Ганчева, Светлин Стефанов, Стоян Дечев, Теменуга Джурова, Христо Недялков – Хри100 и Цветан Павлов, Цочо Пеев.

Източник: Ваня Сухарова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -