Любопитно Книгата е единственият подарък, който можем да отворим много...

Книгата е единственият подарък, който можем да отворим много пъти през годината

- Реклама -

Според изследване, проведено сред ученици в Европейския съюз, 47% от българските деца не разбират какво четат. Това каза в предаването „Радиокафе“ Десислава Алексиева – председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

„Това е почти всяко второ дете. Това ни говори, че има фактори, които са много по-сериозни от социалните и икономически фактори. Важно е да има програма на държавно ниво, която да подкрепя четенето, развитието на литературата и книжовността. В годините на фалшивите новини, които се увеличават все повече и в годините, в които ние наблюдаваме тенденции, че четенето с разбиране е една от областите, която наистина страда, тази тенденция трябва да бъде преобърната“, добави Алексиева.

Тя допълни, че работата с институциите по създаването на такава програма ще бъде следващата стъпка, по която ще работят от Асоциация „Българска книга“.

През последните години те развиват и кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“.

„Тя стъпва на кампанията, която преди 15 години Георги Господинов започна „Подари книга за Коледа“. Защо да подарим книга за Коледа? Не е ли това един скучен подарък? Ами, не! Това е единственият подарък, който можем да отворим много пъти през годината, който могат да отворят и други хора, без да се амортизира. Книгата е и ваучер за пътешествие, без да мръднем от стола си. Тя е и пътешествие във времето, защото една книга може да ни отведе в миналото, може да ни отведе в бъдещето. Това е подарък, който наред с другите, за мен, е задължителна част от това, което откриваме под елхата. Книгата ни помага да бъдем емпатични, да станем по-добри хора, да изживеем 1000 живота, без да е нужно да живеем 1000 години“, добави Десислава Алексиева.

Тя припомни, че от 6 до 11 декември 2022 г. в Националния дворец на културата се проведе Коледен панаир на книгата, в който участваха над 150 издателства. И въпреки, че събитието е приключило, хората могат да намерят желания подарък и в книжарниците, каза председателят на УС на Асоциация „Българска книга“.

Източник: CROSS

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -