Любопитно Книгата е единственият подарък, който можем да отворим много...

Книгата е единственият подарък, който можем да отворим много пъти през годината

- Реклама -

Според изследване, проведено сред ученици в Европейския съюз, 47% от българските деца не разбират какво четат. Това каза в предаването „Радиокафе“ Десислава Алексиева – председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

„Това е почти всяко второ дете. Това ни говори, че има фактори, които са много по-сериозни от социалните и икономически фактори. Важно е да има програма на държавно ниво, която да подкрепя четенето, развитието на литературата и книжовността. В годините на фалшивите новини, които се увеличават все повече и в годините, в които ние наблюдаваме тенденции, че четенето с разбиране е една от областите, която наистина страда, тази тенденция трябва да бъде преобърната“, добави Алексиева.

Тя допълни, че работата с институциите по създаването на такава програма ще бъде следващата стъпка, по която ще работят от Асоциация „Българска книга“.

През последните години те развиват и кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“.

„Тя стъпва на кампанията, която преди 15 години Георги Господинов започна „Подари книга за Коледа“. Защо да подарим книга за Коледа? Не е ли това един скучен подарък? Ами, не! Това е единственият подарък, който можем да отворим много пъти през годината, който могат да отворят и други хора, без да се амортизира. Книгата е и ваучер за пътешествие, без да мръднем от стола си. Тя е и пътешествие във времето, защото една книга може да ни отведе в миналото, може да ни отведе в бъдещето. Това е подарък, който наред с другите, за мен, е задължителна част от това, което откриваме под елхата. Книгата ни помага да бъдем емпатични, да станем по-добри хора, да изживеем 1000 живота, без да е нужно да живеем 1000 години“, добави Десислава Алексиева.

Тя припомни, че от 6 до 11 декември 2022 г. в Националния дворец на културата се проведе Коледен панаир на книгата, в който участваха над 150 издателства. И въпреки, че събитието е приключило, хората могат да намерят желания подарък и в книжарниците, каза председателят на УС на Асоциация „Българска книга“.

Източник: CROSS

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -