Изкуство Балетът на Старозагорската опера с престижно турне в Германия...

Балетът на Старозагорската опера с престижно турне в Германия и Нидерландия

- Реклама -

За близо два месеца българските танцьори ще покажат 40 спектакъла на едни от най-престижните сцени в двете държави. Така артистите стават част от голямата коледна традиция през декември, която просто не е изпълнена докрай, ако по празниците семействата не гледат „Лешникотрошачката“ или „Лебедово езеро“.

Само седмица след като Нидерландия наложи вето на България за влизането ѝ в Шенген, 100 български балетни артисти и музиканти изправят на крака публиката в Ротердам. Защото българското изкуство отдавна няма нужда от специална виза, за да покорява публиката в Европа. Доказва го балетът на Стара Загора, който вече налага себе си не като национална, а като международна марка на световната балетна сцена. Но и в този пробив има доза политика.

„Липсата на руските балетни компании в света отвори пазара невероятно, но както знаем пазарната икономика има своите правила, представянето на една трупа е свързано с нивото и с авторитета на агенцията, която представя тази компания. Това е пак въпрос на качество т.е. те търсят и намират най-доброто качество, което може да ги представи в Европа на тези сцени“, коментира Силвия Томова – артистичен директор на балета на Държавна опера – Стара Загора.

Агенцията, която кани българските артисти, вече над 20 години неизменно представя спектакли на „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“ по Коледа на огромния белгийски, немски и холандски пазар. Да се задържиш толкова дълго в тази орбита е просто невъзможно без висок критерий при избора на балетните трупи.

„Театрите ме познават с тези спектакли, така че по някакъв начин не беше сложно, но тук идва момента да убедиш публиката, че качеството отново ще е толкова добро, колкото е било преди. Когато става дума за нивото на спектаклите, за качеството на спектаклите, мисля, че балетът на Стара Загора не е по-малко добър от много руски трупи. Със сигурност не“, заяви Стефан Брюйн от импресарска агенция „Рут де Граф и Стефан Брюйн“.

А изкуството на българските артисти e убедително. Разбираме го по възторжените аплаузи на холандците, които имат славата на трудна и резервирана публика.

Източник: БНТ

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -