Изкуство Балетът на Старозагорската опера с престижно турне в Германия...

Балетът на Старозагорската опера с престижно турне в Германия и Нидерландия

- Реклама -

За близо два месеца българските танцьори ще покажат 40 спектакъла на едни от най-престижните сцени в двете държави. Така артистите стават част от голямата коледна традиция през декември, която просто не е изпълнена докрай, ако по празниците семействата не гледат „Лешникотрошачката“ или „Лебедово езеро“.

Само седмица след като Нидерландия наложи вето на България за влизането ѝ в Шенген, 100 български балетни артисти и музиканти изправят на крака публиката в Ротердам. Защото българското изкуство отдавна няма нужда от специална виза, за да покорява публиката в Европа. Доказва го балетът на Стара Загора, който вече налага себе си не като национална, а като международна марка на световната балетна сцена. Но и в този пробив има доза политика.

„Липсата на руските балетни компании в света отвори пазара невероятно, но както знаем пазарната икономика има своите правила, представянето на една трупа е свързано с нивото и с авторитета на агенцията, която представя тази компания. Това е пак въпрос на качество т.е. те търсят и намират най-доброто качество, което може да ги представи в Европа на тези сцени“, коментира Силвия Томова – артистичен директор на балета на Държавна опера – Стара Загора.

Агенцията, която кани българските артисти, вече над 20 години неизменно представя спектакли на „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“ по Коледа на огромния белгийски, немски и холандски пазар. Да се задържиш толкова дълго в тази орбита е просто невъзможно без висок критерий при избора на балетните трупи.

„Театрите ме познават с тези спектакли, така че по някакъв начин не беше сложно, но тук идва момента да убедиш публиката, че качеството отново ще е толкова добро, колкото е било преди. Когато става дума за нивото на спектаклите, за качеството на спектаклите, мисля, че балетът на Стара Загора не е по-малко добър от много руски трупи. Със сигурност не“, заяви Стефан Брюйн от импресарска агенция „Рут де Граф и Стефан Брюйн“.

А изкуството на българските артисти e убедително. Разбираме го по възторжените аплаузи на холандците, които имат славата на трудна и резервирана публика.

Източник: БНТ

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -