Събития Изложба представя непоказвани рисунки на Любен Зидаров

Изложба представя непоказвани рисунки на Любен Зидаров

- Реклама -

Непоказвани рисунки на Любен Зидаров ще бъдат представени в изложба „Отсечки“. Откриването ще се състои на 28 февруари в галерия „Интро“, съобщават организаторите.

В експозицията са включени около 20 рисунки на илюстратора, които до този момент не са представяни пред публиката. Те са създавани в периода от 1950-те години до наши дни. По думите на организаторите на изложбата, произведенията фиксират моменти от развитието на разбирането на художника за ролята на рисунката като елемент от една цялостна авторска естетическа конструкция.

В „Отсечки“ ще бъде показани още последният автопортрет на Любен Зидаров, един от най-новите му акварели и оригиналният колажен проект за плакат на ретроспективната изложба в Националната художествена академия, състояла се през май 2022 г. по повод удостояването на твореца с „доктор хонорис кауза“.

Програмата на галерия „Интро“ се реализира с подкрепата на национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант”.

Любен Зидаров (1923-2023 г.) завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 г. рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970). Сред значимите му илюстрации са на „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов.

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител е на различни награди, сред които сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963 г. През 2014 г. е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 г. получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата, а през 2022 г. е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Националната художествена академия.

Източник: БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -