Изкуство Филмът "Всичко навсякъде наведнъж" затвърди позициите си за наградите...

Филмът „Всичко навсякъде наведнъж“ затвърди позициите си за наградите „Оскар“

- Реклама -

Независимият филм „Всичко навсякъде наведнъж“, който  съчетава елементи на абсурдистка комедия, научна фантастика, екшън с бойни изкуства, фентъзи, спечели водещата награда за най-добър актьорски състав на Гилдията на екранните актьори на церемония в Лос Анджелис в неделя вечер и затвърди позицията си на фаворит за тазгодишните „Оскари“, съобщиха световните осведомителни агенции.

Основният му съперник в надпреварата за наградите „Оскар“ – „Баншите от Инишерин“, остана с празни ръце, въпреки че имаше еднакъв брой номинации.

Звездите на филма Мишел Йео, Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис бяха отличени за индивидуалните си изпълнения. 

Йео, която спечели наградата за най-добра актриса, каза, че „се е съревновавала с титани“ в своята категория. Това бяха Кейт Бланшет за „Тар“, Вайола Дейвис за „Жената воин“, Ана де Армас за „Блондинка“,  Даниел Дедуайлър за „Тил“.  

Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис победиха в категории за поддържаща роля. 

В благодарствената си реч Ки Хи Куан приветства все по-голямата разнородност в развлекателната индустрия и благодари на хората, „допринесли за промените“. Той е първият азиатски актьор с тази награда.

Победите на Куан и Къртис означават поражение за звездите на „Баншите“ Брендън Глийсън, Бари Киогън и Кери Кондън, които бяха номинирани в категориите за поддържащи актьори. При жените за фаворитка в поддържащата категория се смяташе Анджела Басет („Черната пантера: Уаканда завинаги“). 

Наградата за най-добър актьор във водеща роля спечели Брендън Фрейзър за изпълнението си в „Китът“. Той измести за нея Колин Фарел в „Баншите от Инишерин“, Остин Бътлър в „Елвис“,  Бил Наи в „Да живееш“ и Адам Сандлър за „Баскетболна звезда“.

Наградите  на актьорската гилдия се смятат за солиден индикатор за успех на „Оскарите“, тъй като нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука. Филмът „Всичко навсякъде наведнъж“ вече спечели и водещите награди на Гилдията на режисьорите и Гилдията на продуцентите. Само една продукция („Аполо 13“) е спечелила и трите отличия и не е избрана за най-добър филм на „Оскарите“. „Всичко навсякъде наведнъж“ се радва и на много голям зрителски интерес – приходите от билети за него в киносалоните са над 107 милиона щатски долара.

Актрисата Сали Фийлд получи наградата за цялостни постижения. В благодарствената си реч тя каза, че „лесното се надценява“. „Работила съм целия си живот . . . И през всички тези почти 60 години няма ден, в който да не се вълнувам да се наричам актьор“. 

Известни лица като Рей Лиота, Роби Колтрейн, Джеймс Каан, Оливия Нютън Джон, Анджела Лансбъри бяха включени в сегмента Ин мемориам. 

За първи път церемонията беше излъчвана в канала в ЮТюб на Нетфликс, както и в стрийминг платформата. 

Източник: Христина Терзиева, БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -