Събития Испания и Франция заедно отбелязват 50-ата годишнина от смъртта...

Испания и Франция заедно отбелязват 50-ата годишнина от смъртта на Пабло Пикасо с десетки изложби

- Реклама -

Испания и Франция обединиха усилия за отбелязването на 50-ата годишнина от смъртта на Пабло Пикасо, която се навършва на 8 април тази година. Двете страни съвместно организират по целия свят повече от 40 събития, посветени на живота и дейността на един от най-големите съвременни творци. За седем десетилетия Пикасо създава хиляди картини и скулптури.

Испания, в която творецът е роден, и Франция, превърнала се в негов втори дом и в която умира, обявиха 2023 г. за „Годината на Пикасо“. 

Изложби в памет на художника, определен от френската министърка на културата Рима Абдул Малак като „най-известния и емблематичен артист на съвременното изкуство“, ще се състоят в Испания и Франция – съответно 16 и 12 експозиции, а също в САЩ – седем, Германия  и Швейцария – по две, Монако, Румъния и Белгия – по една. Планирани са и две конференции за твореца и произведенията – едната ще се състои в Мадрид през есента, последвана от симпозиум в Париж от 6 до 8 декември 2023 г. в централата на ЮНЕСКО.

Освен това Център за изследване на Пикасо ще бъде открит в Националния музей „Пикасо“ в Париж, като достъп до него ще имат както експерти, така и широката публика.

Заради множеството планирани инициативи начало на честванията беше поставено в Мадрид още пред септември м.г. с откриването на първата от десетките изложби в рамките на „Годината на Пикасо“. На 23 септември в испанската столица врати отвори експозицията „Пабло Пикасо и дематериализирането на скулптурата“.

От средата на октомври музеят „Тисен-Борнемиса“ в Мадрид представя връзката между произведенията на Пикасо и модните творения на Коко Шанел. Посетителите могат да видят влиянието, които двамата творци взаимно си оказват. Сред изложените експонати е палто, създадено от дизайнерката в периода 1918-1919 г., вдъхновено от черните и кафяви тонове в картината „Глава на мъж“ от 1913 г., материята на ежедневен костюм на Шанел от 1928 г. изглежда като рефлексия на крилете на гълъбицата в „Натюрморт с гълъб“” от 1919 г. Модните решения на Коко Шанел пък намират отражение в творбите на Пикасо, чиято първа съпруга Олга Хохлова е редовен клиент на френската дизайнерка. 

Във Франция изложбата, поставила на практика началото на „Годината на Пикасо“, бе открита също октомври в Музея на Монмартр в Париж. Тя е посветена на взаимоотношенията между испанския творец и Фернанда Оливие, една от музите му.

Музеят на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк пък е посветена на кубизма, чийто виден представител е Пикасо. Тя е първата от планираните общо седем събития в САЩ, посветени на испанския твореца. 

Още няколко изложби бяха открити в края на миналата година в рамките на отбелязването на 50-ата годишнина от смъртта на Пабло Пикасо, като всички те продължават и през 2023 г. И все пак повечето от събитията ще се състоят тази година – на 8 април, деня на смъртта на твореца, в музея на художника във френския крайбрежен град Антиб ще бъде открита експозицията „Пикасо 1969 -1972: краят на началото“. През май в Музея на керамиката във Валорис, Франция, ще бъдат представени негови керамични творения.

В музея, посветен на твореца, в родния му град Малага на 8 май първи посетители ще приеме изложбата „Пикасо: материя и тяло“. Ретроспекция на живота му правят през месец май едновременно, но от съвсем различен ъгъл, „Соломон Гугенхайм“ в Ню Йорк с експозицията „Младият Пикасо в Париж“ и Културният център „Ла каса енсендида“ в Мадрид, където ще бъде подредена изложбата „Последният Пикасо. 1963-1972“.  През юни в „Прадо“ се открива първата монографична изложба, която разглежда влиянието на Ел Греко върху творчеството на Пикасо. 

Дълъг е списъкът със събитията и местата, където до началото на 2024 г. ще бъдат показвани различни аспекти от живота и творчеството на испанеца. „Годината на Пикасо“ е планирано да приключи през пролетта на следващата година с изложба в „Пти Пале“ в Париж.

Целта на всички инициативи е да се „покажат всички аспекти“ на твореца, обясни френската министърка на културата Рима Абдул Малак. Събитията по повод 50-ата годишнина от смъртта му “ще ни позволят да го видим от съвременна гледна точка…, да разберем… художник, който все още е жив, дори и 50 години след смъртта си“, каза и испанският министър на културата и спорта Микел Исета. 

Според Рима Абдул Малик изкуството на Пикасо е изключително актуално и днес. На фона на войната в Украйна тя определи като „манифест за мир“ творбата „Герника“, рисувана през 1937 г. Шедьовърът увековечава опустошението на баския град Герника, бомбардиран от нацистите по време на Гражданската война в Испания.

Ретроспективите ще дадат възможност да се видят и противоречивите страни на художника. Имиджът на Пикасо пострада заради обвинения в женомразство и насилие, което се твърди, че е проявявал към жените в живота си. В някои от картините си Пикасо се изобразява като митичния минотавър, а за музите му се смята, че са ставали жертва на агресията му. Затова и творецът попадна в светлините на прожекторите след движението #АзСъщо.

„Нека да бъдем честни, днес се водят много дебати около възприемането на творчеството на Пикасо, особено по отношение на връзката му с жените. За да стигне неговото изкуство до по-младите поколения, трябва да им дадем възможности за разбиране на работата и живота му като цяло“, каза още френската министърка на културата Рима Абдул Малак.

Пабло Пикасо е роден в Малага на 25 октомври 1881 г. и умира в Мужен на Френската Ривиера на 8 април 1973 г. Баща му е учител по изкуства и започва да обучава сина си на техниките за рисуване, когато е едва на 7 години. Пабло постъпва в училище за изящни изкуства в Барселона, а по-късно се мести и в Кралската академия по изящни изкуства в Мадрид, но вместо лекциите предпочита да съзерцава творбите в „Прадо“ на Диего Веласкес, Рембранд, Вермеер, Франсиско Гоя.

В началото на 20-и век Пабло Пикасо се мести да живее и работи в Париж. С произведението “Госпожиците от Авиньон” (1906-1907) той печели световна слава като един от водещите творци на съвременното изкуство. Необичайното изкривяване на формите на женското тяло прави силно впечатление, а картината се приема за една от първите творби на кубизма.

Произведенията на Пабло Пикасо, оценявани на стотици милиони щатски долари, са сред най-търсените на аукциони по света. През 2015 г. творбата „Жените от Алжир“ (1955) беше продадена от „Сотбис“ в Ню Йорк за 179,4 милиона щатски долара. Засега това е най-скъпата негова картина, продадена на търг.

Източник: Теодора Славянова, БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -