Любопитно Журналист подготвя книга, представяща трансформацията на Плевен от началото...

Журналист подготвя книга, представяща трансформацията на Плевен от началото на 21 век

- Реклама -

Журналистът Силвия Златкова подготвя книгата „Плевен в XXI век“, която предстои да излезе от печат през тази година. Изданието е част от развитието на журналистическия проект „реВизията на Севера“. За него през 2019 г. Златкова бе удостоена с годишната награда „Северно ехо“ на Съюза на българските журналисти – Дружество Плевен и Община Плевен. 

„Книгата представя инвестиционната история на Плевен от началото на 21 век – най-големия град в най-слабо развития регион в Европейския съюз“, каза за БТА Златкова, която е дългогодишен кореспондент на Градът Медиа Груп за Северна България. Изданието за първи път събира на едно място най-значимите 100 обществени сгради, показващи трансформацията на Плевен, хронологично проследява развитието на града през годините от началото на века и по сектори. Част от тези инвестиции са реализирани с европейски средства.

За представянето на книгата Силвия Златкова е поканила трима български евродепутати – Андрей Новаков, Радан Кънев и Цветелина Пенкова. Тя е имала тази възможност при лични срещи с тях в Европейския парламент в Страсбург. 

„Поканата ми е в контекста на основната инвестиционна политика на ЕС за сближаване, предоставяща ползи за всички региони и градове, подкрепа за икономическия растеж, създаване на работни места, конкурентноспособност на предприятията, устойчиво развитие, защита на околната среда и в частност – с поглед към най-бедния регион в Европа и областния град Плевен“, коментира Златкова. 

„Адмирирам това, че имате такава инициатива да промотирате Плевен като град с потенциал във временно, според мен, един от бедните региони в България, тъй като това е нещо, което можем да променим“, е казал в разговор със Златкова Андрей Новаков. 

„Северозападът като най-бедният регион в Европа в никакъв случай не получава необходимото внимание“, категоричен е бил Радан Кънев.  

„Когато говорим за Северозапада и Плевен, като най-големия град от този регион, трябва да се мисли за стратегическо и приоритетно инвестиране, така че да можем да постигнем резултати по четири основни направления: развитие на икономическа дейност и нови работни места; образование и наличие на кадри; жилищна политика за младите семейства и здравеопазване. От всички тези компоненти ще зависи начинът, по който ще стартират средствата по Плана за възстановяване“, е подчертала евродепутатът Цветелина Пенкова. 

„Плевен в XXI век“ показва реална инвестиционна фактология и представя града такъв, какъвто е от началото на века“, подчерта Силвия Златкова. Тя изтъкна, че при съставянето на книгата е водена от идеята за представяне на Плевен по един различен начин – град, част от Северозапада, за който регион са ангажирани и българските депутати в Европейския парламент.

Източник: Елина Кюркчиева, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -