Любопитно Хана Циелова: В изкуството е грешка, когато си мислиш,...

Хана Циелова: В изкуството е грешка, когато си мислиш, че знаеш отговора

- Реклама -

„Заедно с двамата ми колеги трябва да изгледаме 12 филма. Те са от всички страни на Балканите. Фестивалът се справя много добре с този селекция. Международните гости се интересуват най-вече не от филмите, които вече са гледали, а от нови филми, което значи български и балкански филми. Това е приносът на фестивала въобще за балканското кино.“
Това каза пред БНР Хана Циелова, сценарист, програматор на фестивала в Карлови Вари и член на Балканското жури на София филм фест.

„В историческа перспектива балканското кино беше почти непознато. Когато филм на Камен Калев беше селектиран в Кан, това беше сензация. Киното на Балканите стана все по-интересно и все по-познато. За мен винаги е интересно да гледам балкански филми, защото има много важни теми, за които може да говори балканското кино – войната в Югославия, която отново е много актуална тема, годините на преход – сложни, дори болезнени, тежката съдба на хората, които са били принудени да емигрират на запад, последиците от този бурен исторически период. Тези силни истории са интересни за публиката. Хубавото в балканските филми е, че повечето от тях са изключително автентични, можеш да повярваш на този филм. Понякога в европейското кино филмът изглежда добре, почти съвършен, но малко празен, малко кух. Тук е обратното. Филмът може да не е съвършен, заснемането да е малко „мръсничко“, но е истински. Широката публика не се интересува дали филмът е идеално направен, ако докосва сърцето, ако героите, историята докосват. Това е по-важно за зрителя. Аз искам да съм като обикновен зрител – да видя силна история и да бъда трогната“, коментира Циелова в предаването „Хоризонт до обед“.

„Киното, изкуството като цяло трябва да се занимава с важните теми и да задава въпроси. Предимството на изкуството е, че не даваш отговор на тези въпроси, не бива да даваш отговор. Трябва да подканиш зрителя да си състави собствено мнение. В изкуството е грешка, когато си мислиш, че знаеш отговора и се опиташ да го натрапиш на зрителя“, смята тя.

Ролята на фестивалите е да представят филми, които не са толкова леки за гледане, но карат зрителя да си задава въпроси и го възпитават, подчерта още Хана Циелова.

Източник: БНР

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -