Изкуство Манол Пейков: Културата е фундаментът на една държава

Манол Пейков: Културата е фундаментът на една държава

- Реклама -

Ще гарантира ли Конституцията повече култура и изкуство през 2024 година? Издателят и политик Манол Пейков споделя своята гледна точка по въпроса в ефира на БНР, като подчертава, че културата винаги е била двигателят на всичко друго в България. Той изразява загрижеността си от факта, че този сектор е бил занемаряван през годините и че стратегии за дългосрочно развитие в областта на културата често са били обсъждани, но не са се реализирали.

Според него промяната на българската конституция, като са заложени културата и образованието като ключови теми за държавата, е стъпка в правилната посока.

„Може би една от важните новини се случи в края на годината и тя беше, че в промяната на българската конституция, която гласувахме, записахме културата и образованието като ключови теми за българската държава. Новината е само знакова, но това показва намерение. Искрено се надявам идното десетилетие това намерение да се уплътни“, посочва той.

В интервюто той подчертава важността на културния сектор за идентичността и обогатяването на българското общество. Пейков също така споделя, че културата не е само набор от изкуства и традиции, но и начинът, по който нацията разбира себе си и света около нея. Тя е двигател на множество области, включително и на самата политика. Този подход променя перспективата върху това как българите виждат себе си и каква роля изиграват в световния контекст.

„Може би в последните 30 и няколко години от промяната на обществената ни система на управление винаги мислехме за насъщния и себе си като за хора, които трябва да догонват.  За мен културата е фундаментът на една държава. Ако се забравя работата по културата, тогава не всичко се случва така, както трябва да се случва. Българите започнахме да трупаме самочувствие, надявам се, че следващите години ще бъдат по-различни“, казва още той. 

Чуйте разговора в звуковия файл

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -