Изкуство Берлинале показва солидарност с украинското кино

Берлинале показва солидарност с украинското кино

- Реклама -

Филмовият продуцент Евгений Титаренко, който служи като парамедик от началото на войната, е на Берлинале заедно с украински кинематографисти, за да покаже „войната, заснета отвътре“ и да заклейми агресията на Русия, започнала преди година, съобщи АФП.

„На фронтовата линия няма червен килим, само пръст, пропита с кръв“, каза неотдавна украинският посланик в Германия Олексий Макеев при представянето на украинското кино.

Първият голям европейски кинофестивал за годината – Берлинале, който приключва в събота, показва солидарност с украинските продуценти, режисьори и актьори с представяне на филми и организирането на дискусии за атакуваната държава.

Президентът Володимир Зеленски откри кинофестивала миналия четвъртък с видеообръщение, в което призова киното и изкуството да се ангажират. Човекът, който бе актьор, преди да стане държавен глава на страната си, е главно действащо лице в документален филм на режисьора Шон Пен, представен премиерно на Берлинале.

На 24 февруари, една година след руското нашествие, на червения килим на Берлинале ще бъде показана подкрепата и солидарността с Украйна.

Сред представените на форума украински филми е „Източен фронт“ на режисьора и доброволец Евгений Титаренко, в който е показан животът на медиците край фронтовата линия.

Титаренко, който е на 34 години, е филмов продуцент в Крим, когато районът е анексиран от Русия през 2014 г. Докато миналата година е в Донецк, за да снима документален филм, решава да се запише доброволец, каза той пред АФП. Оттогава е заснел над десет филма, „за да покаже на хората как изглежда войната отвътре“.

„Украинците не искат да воюват. Те биха предпочели да вършат нормални неща, да се посветят на култура, както хората във всички други страни. Но нямаме друг избор, освен да се борим“, уверява мъжът, чийто филм, заснет заедно с руския режисьор в изгнание Виталий Мански, е в селекцията на Берлинале.

Алиса Коваленко е режисьорка, която се присъединява към украинската армия след началото на руското нашествие. Младата 35-годишна жена замразява заснемането на документалния филм за петима тийнейджъри от Донбас в търсене на бъдещето си, върху който започва работа през 2018 г.

След четири месеца на фронта, където е част от доброволческите батальони в Киев и Харков, режисьорката възобновява работата си по проекта и започва монтаж. „Разбрахме, че всичко трябва да се промени. Това е напълно различен филм от този, който първоначално подготвяхме“, каза тя за АФП. Нейният „Няма да избледнеем“ е за крехките надежди на младите хора от Луганск в периода 2019-2022 г., в навечерието на руското нашествие.

Сред представените на кинофорума украински филми са и „Обичаш ли ме?“ за юноша в последните години на Съветския съюз, и „В Украйна“, документален филм за всекидневието в страната от началото на войната. На Берлинале се представи и „Железни пеперуди“ на Роман Любий за разследването на сваления полет на Малайзийските авиолинии през 2014 г. над контролираната от сепаратисти Източна Украйна.

В рамките на Берлинале министрите на културата на Германия, Франция и Люксембург поставиха началото на европейски фонд за подкрепа на украинското кино с бюджет от един милион евро за 2023 г.

Източник: Антоанета Маркова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -