Събития Започна кинофестивалът "Сънданс"

Започна кинофестивалът „Сънданс“

- Реклама -

Независими кинорежисьори и холивудски звезди обуха зимни обувки и за пръв път от три години се върнаха в планините на щата Юта, където кинофестивалът „Сънданс“ се завърна триумфално след пандемията и бе открит в четвъртък вечер, съобщи АФП.

Основаният от Робърт Редфорд кинофорум ще продължи до 29 януари в курорта на над 2000 метра надморска височина. „Сънданс“ е платформа за лансиране на множество независими и документални филми.

„Толкова е хубаво да се завърнем присъствено. Нищо не може да се сравни с магията на това да бъдем заедно в Парк Сити“, каза Джоана Висенте, изпълнителен директор на Института „Сънданс“, който организира фестивала.

Програмният директор Ким Ютани обяви, че в последния момент в програмата е включен документалния филм „Justice“ на Дъг Лайман за обвиненията срещу съдията от Върховния съд на САЩ Брет Кавано. Продукцията ще дебютира на екран днес. „Това е силен документален филм, за който сметнахме, че е важно да включим в програмата. Видяхме го вчера“, каза Ютани.

Фестивалът започна в четвъртък вечер със световните премиери на единадесет филма, съобщи Асошиейтед прес.

Авторите на програмата са гледали 16 000 продукции, за да подберат 111 от тях за участие в кинофестивала, и казват, че има за всекиго по нещо. Особено популярни тази година са биографичните документални филми и продукции за глобални проблеми.

Фестивалът продължи да се развива и през последните години. Макар присъственото издание да бе приоритет, организаторите се възползват и от възможностите на хибридния формат. Тази година около 80 филма ще могат да бъдат гледани онлайн. Дигиталният пакет беше разпродаден изключително бързо, каза Висенте.

Източник: Антоанета Марков, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -