Любопитно Йорданка Христова: Да отворим сърцата си и да бъдем...

Йорданка Христова: Да отворим сърцата си и да бъдем по-добри

- Реклама -

На Йорданов ден имен ден празнуват 130 000 българи. Една от тях е естрадната прима Йорданка Христова. 

„Казват, че в живота няма случайни неща. Името има някаква енергия. Родена съм през септември и съм кръстена на майката на моята майка – Йорданка, която е починала много млада. Майка ми е останала сираче, била е на няколко месеца“.

Това каза в интервю за БНР обичаната певица Йорданка Христова.

Не съм била особено влюбена в името си, защото е дълго, особено за моята професия. Едно такова никакво и с това “к“. Йордана ми харесваше повече. Но в чужбина страшно ми харесват името“, споделя певицата.Тя допълва, че в никакъв случай името не ѝ е пречело. Напротив от малка помни водосвета и свещеника от близката „Св. Троица“, който винаги е освещавал дома ѝ на този ден. В спомените на изпълнителката на този празничен ден винаги е имало много сняг. 
„Ние сме народ, който има традиции. Имаме няколко неща, които са останали, и трябва да си ги пазим. Кукерите, нестинарите и мартеничките. Аз страшно много харесвам Прошка и Заговезни“, казва още Йорданка Христова в ефира на “Нашият ден“.

За новите музикални предизвикателства

„Имам годишнина през тази година. Навлизам в една безкрайност през септември месец. Имам обещания, които трябва да изпълня. Събирам се, за да мога да напиша биографична си книга. Искам да издам и един албум“, разказва естрадната певица.

Тя споделя, че песента „Обич разпиляна“ е Covid произведение. Текстът е неин, а музиката е на Дани Милев.

„Имам доста песни от последните пет години и има възможност да издам един албум. В момента подготвям една песен, която е посветена на любовта и виното“, казва още певицата. Авторка на музиката и текста е Валентина Ценова, аранжиментът е на Ивайло Петков. Песента ще бъде завършена в рамките на следващите две седмици.

„Много е трудно вече да правиш концерти. Наемът на залата на НДК е 30 хиляди лева, което е едно безумие. Но всички познати и приятели задължително казват, че не може да не направя концерт“, твърди Йорданка Христова.

Квотите за българска музика

„Не може в България по Националното радио и телевизия да ти пеят на английски и други езици непрекъснато. Аз пея на 18 езика. Държа, като отида някъде, да ме разбират. В моята държава хората трябва да знаят български. Те са закърмени с тоя език и трябва на български да звучат песни“, подчертава Йорданка Христова и припомня, че след промените през 90-те години е било точно така.

Посланието

„Нека да отворим сърцата си. Да бъдем по-добри, да бъдем усмихнати. Мисля, че това е най-лесното – да бъдеш добър не е трудно, а е толкова прекрасно“, посочва още Йорданка Христова в интервю на Александър Райчев за “Нашият ден“.

Източник: БНР

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -