Любопитно Йорданка Христова: Да отворим сърцата си и да бъдем...

Йорданка Христова: Да отворим сърцата си и да бъдем по-добри

- Реклама -

На Йорданов ден имен ден празнуват 130 000 българи. Една от тях е естрадната прима Йорданка Христова. 

„Казват, че в живота няма случайни неща. Името има някаква енергия. Родена съм през септември и съм кръстена на майката на моята майка – Йорданка, която е починала много млада. Майка ми е останала сираче, била е на няколко месеца“.

Това каза в интервю за БНР обичаната певица Йорданка Христова.

Не съм била особено влюбена в името си, защото е дълго, особено за моята професия. Едно такова никакво и с това “к“. Йордана ми харесваше повече. Но в чужбина страшно ми харесват името“, споделя певицата.Тя допълва, че в никакъв случай името не ѝ е пречело. Напротив от малка помни водосвета и свещеника от близката „Св. Троица“, който винаги е освещавал дома ѝ на този ден. В спомените на изпълнителката на този празничен ден винаги е имало много сняг. 
„Ние сме народ, който има традиции. Имаме няколко неща, които са останали, и трябва да си ги пазим. Кукерите, нестинарите и мартеничките. Аз страшно много харесвам Прошка и Заговезни“, казва още Йорданка Христова в ефира на “Нашият ден“.

За новите музикални предизвикателства

„Имам годишнина през тази година. Навлизам в една безкрайност през септември месец. Имам обещания, които трябва да изпълня. Събирам се, за да мога да напиша биографична си книга. Искам да издам и един албум“, разказва естрадната певица.

Тя споделя, че песента „Обич разпиляна“ е Covid произведение. Текстът е неин, а музиката е на Дани Милев.

„Имам доста песни от последните пет години и има възможност да издам един албум. В момента подготвям една песен, която е посветена на любовта и виното“, казва още певицата. Авторка на музиката и текста е Валентина Ценова, аранжиментът е на Ивайло Петков. Песента ще бъде завършена в рамките на следващите две седмици.

„Много е трудно вече да правиш концерти. Наемът на залата на НДК е 30 хиляди лева, което е едно безумие. Но всички познати и приятели задължително казват, че не може да не направя концерт“, твърди Йорданка Христова.

Квотите за българска музика

„Не може в България по Националното радио и телевизия да ти пеят на английски и други езици непрекъснато. Аз пея на 18 езика. Държа, като отида някъде, да ме разбират. В моята държава хората трябва да знаят български. Те са закърмени с тоя език и трябва на български да звучат песни“, подчертава Йорданка Христова и припомня, че след промените през 90-те години е било точно така.

Посланието

„Нека да отворим сърцата си. Да бъдем по-добри, да бъдем усмихнати. Мисля, че това е най-лесното – да бъдеш добър не е трудно, а е толкова прекрасно“, посочва още Йорданка Христова в интервю на Александър Райчев за “Нашият ден“.

Източник: БНР

Последни новини

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...

„Животът е тълковен речник“ от Веселина Седларска – разкази, които изглаждат ръбовете на света

Новият сборник от авторката на „Депресията ме обича“ съдържа 23 истории за сърцата и думите.
- Реклама -
- Реклама -