Събития Владимир Георгиев: Самоков тръпне, Самоков очаква джаз фестивала за...

Владимир Георгиев: Самоков тръпне, Самоков очаква джаз фестивала за втора поредна година

- Реклама -

„Самоков тръпне, Самоков очаква джаз фестивала за втора поредна година. Самоков е убеден, че колкото повече издания има този фестивал, толкова нашият град и Боровец ще бъдат все повече и на световната карта и на музикалната сцена“. Това заяви пред БНР кметът на Самоков Владимир Георгиев преди второто издание на международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец, който ще се проведе от 4-ти до 9-ти август. 
Той подчерта, че се подготвят и културните обекти, а също и Цари Мали град преди събитието: 
„За да може хората да се разходят не само до Мусала и из Боровец, но и в околоностите, а вечерта да се насладят на български и световни изпълнители“.
С такива мероприятия летният сезон ще стане много по-активен, отбеляза Георгиев в предаването „Преди всички“ и посочи: 
„Ако в момента голяма част от хотелите работят, с такива събития след 1-2 години в Боровец няма да стига легловата база. Всеки има нужда от това да прекара свободното си време на едно прекрасно, чисто място, на място, където може да се зареди, а какво по-хубаво от това, че абсолютно безплатно ще може да се насити и на такава музика. Убеден съм, че лека полека зимните курорти с такива програми ще придобият статута на целогодишни такива“.
„Програмата е изключително разнообразна. Всеки меломан ще намери своето място на фестивала, когато чуе любимата си група“, посочи доктор Татяна Илиева. 
„Всеки от участниците е достатъчно авторитетен от нивото и класата на музикант. Голяма част от българските изпълнители са участвали в предишни издания на международния джаз фестивал в Банско, те са наши гости и на изданието през 2023 г. на фестивала в Боровец“. 
„Васил Петров ще бъде в събота. В неделя – „Калибърти“ и „Дърти Пърчис“. В неделя ще имат участие и „Зона Це““, добави тя.
Писателят Георги Господинов и Анджела Родел ще бъдат гости на по време на джаз фестивала, като е организирана среща на хората с тях, каза Илиева. 
По думите й всички международни участници са направили видеообръщения към своите фенове по цял свят
„Нашата основна цел е да се продължи една традиция, която създаде д-р Емил Илиев – такива големи по мащабите си музикални събития да имат чисто културна насоченост и да привличат туристи с една цел – да се развива културният туризъм в дадена област. Нашата основна цел е не просто курортният комплекс да трупа тази своя популярност като курорт, но ние да го припознаваме като целогодишен курорт и работим всички в една насока – държавата България да бъде позната пред света с най-доброто, което има, а това е културата, спорта, изкуството, иновациите, технологиите, науката“.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -