Изкуство Виктор Божинов: Надявам се филмът "Чамкория" да е готов...

Виктор Божинов: Надявам се филмът „Чамкория“ да е готов до 2025 г.

- Реклама -

Режисьорът Виктор Божинов се надява филмът „Чамкория“, по книгата със същото заглавие на Милен Русков, да бъде готов до 2025 г., тъй като тогава е и годишнината от атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 г., който е централен за сюжета. Той коментира това в интервю за БТА в Бургас, където бе председател на журито на осмото издание на Международния филмов фестивал Бургас. 

Божинов обясни, че макар проектът „Чамкория“ да е бил одобрен за финансиране от Националния филмов център, сесията е блокирана, което означава, че това ще забави неговата реализация за неопределен период от време. „Сесиите се блокират, тъй като законодателството, което разписва процедурите, съдържа много компромиси в себе си и то създава условия. Това със сигурност ще забави реализацията на филма. Подобна беше и ситуацията преди години, когато тръгвах да правя „Възвишение“ и сесията беше обжалвана със съвсем други аргументи. Тогава това ни забави с година и половина“, допълни той пред БТА. 

Режисьорът каза, че в момента в процедура в съда влизат общо 17 филма, които са били блокирани през последните две години и заедно с останалите си колеги трябва да изчакат този период да мине. „Винаги се опитвам да гледам на това от положителната страна. Понеже това е част от финансирането на филма, дай Боже това да ни даде достатъчен прозорец да подсигурим останалата част от бюджета“, каза още Божинов. 

Актьорският състав продължава да се уточнява и е „в движение, тъй като още няма окончателни решения, които да бъдат комуникирани“, поясни Божинов. Режисьорът допълни още, че се готви за този филм от седем години, така че по някакъв начин е готов за него и за сложностите му.

Макар като сложност и като идеен набор „Чамкория“ да е съвсем различна от „Възвишение“ книга, по която Божинов вече направим филм, постигнал голяма гледаемост в кината, според режисьора опитът с текстовете на Милен Русков е нещо, което си струва. „За мен винаги е голямо предизвикателство да си поставям сложни задачи, дори с ясното съзнание, че може да не прескочиш тази висока летва. Но всъщност това ме вдъхновява и стимулира, пък и Милен си струва много“, заяви Божинов. 

Междувременно режисьорът е и в активна подготовка за втория сезон на сериала „Вина“. Той допълни, че след три седмици се очаква да започнат и снимките, които ще трябва да се случат въпреки августовската жега в района на Сандански. „Надявам се да успеем да го заснемем в рамките на нормалния продукционен период, който е около три месеца. Гоним идеята да започне да се излъчва в първата седмица след Нова година, защото това се оказа добър период, специално за Българска национална телевизия (БНТ). Денят четвъртък също се оказа много благоприятен, така че БНТ стои стабилно зад този проект“, каза още режисьорът. 

Относно един от последните си коментари в социалните мрежи по повод стачката на актьорите в САЩ и дали у нас подобна активност от страна на бранша е възможна, Виктор Божинов поясни, че нещата и средата са коренно различни, макар че проблемът не е само локален феномен. „Проблемът със стачката в САЩ назрява отдавна и има наистина голямо разделение между начините, по които се формират възнаграждения на различните нива от една филмова продукция. При актьорите е много осезаемо. В Щатите просто са много добре организирани, имат работещи синдикати и от години имат традиция в комуникацията с хората. Смея да твърдя, че подобно нещо може да се случи, само ако английските асоциации и синдикатите дадат сигнал. При нас това е абсурдно. Ние никога не бихме могли да направим нещо. Ние търпим до дупка“, каза режисьорът.

Той коментира гостуването си на Международния филмов фестивал Бургас за артхаус кино с думите: „Харесвам такива инициативи. Съгласих да участвам, защото смятам, че такъв тип събития трябва да се случват. Още повече през лятото и още повече в Бургас. Иначе съм много приятно изненадан от селекцията на домакините и организатори на фестивала. За мен е доста интересна с разнообразието си и с това, че филмите са наистина много лични. Все пак това е фестивал за дебюти и за втори филми, което е важно, защото в крайна сметка тези творци, с тези филми ще формират някакво бъдеще на киното.“

Божинов заяви, че е бил впечатлен и от диапазона. „Нямаше два еднакви филма. Всеки един беше различен, със собствена специфика, свое решение, свое виждане за света и за начина, по който да бъдат разказани тези истории“, отбеляза режисьорът.

По думите му дискусията с останалите членовете на журито в пълнометражната секция – сръбската режисьорка Милица Томович и унгарския им колега Атила Хартунг, е била приятна и съвсем естествено са стигнали до отличените заглавия. „Имаше три заглавия, около които дискутирахме основно как да бъдат разпределени, но филмът, който печели наградата в пълнометражната категория („Копенхаген не съществува“ – бел.авт.) е много личен и много кинематографичен, с интересен начин да се разкаже една драматична любовна история“, каза Божинов. 

Режисьорът отбеляза, че не е почитател на т.нар. „филмови олимпиади и състезания“ и отличаването на един или няколко филма не означава непременно, че другите са слаби. „Вярвам, че филмите се създават, за да се гледат и срещата с ново произведение е лично преживяване на базата на индивидуалния, емоционален и културен опит на зрителя. Затова и ако някой би отличил друго заглавие, мога само да го поздравя за това“, каза още той. източник: БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -