Изкуство Виенският музей „Леополд“ показва изложба от колекцията на Райнхолд...

Виенският музей „Леополд“ показва изложба от колекцията на Райнхолд Вюрт

- Реклама -

За първи път виенският музей „Леополд“ представя в Австрия изложба, включваща отбрани шедьоври на колекцията „Вюрт“, която по мнение на специалистите е от най-големите европейски частни колекции и обхваща творби със световно значение. За представената експозиция „Amazing. The Würth Collection“ („Удивително. Колекцията на Вюрт“) с 200 произведения на 75 автори от епохата на класическия модернизъм и съвременни творци директорът на музея „Леополд“ Ханс-Петер Виплингер е направил лично селекция измежду близо 20 000 творби, чийто закъснял вернисаж във Виена поради КОВИД пандемията, се превърна в празник за виенската културна общественост.

Изложбата предлага единствена по рода си разходка из 100-годишна история на изкуството. Сред шедьоврите на класическия модернизъм са представени творби на Едвард Мунк, Пабло Пикасо, Макс Либерман, Габриеле Мюнтер, Макс Бекман, Макс Пехщайн, Ханс Арп. Другият фокус, поставен върху съвременното изкуство, включва работи на Фернандо Ботеро, Пер Киркеби, Кристо, Герхард Рихтер, Георг Базелиц и Анзелм Кифер. Австрийският акцент на експозицията показва произведения на Фриц Вотруба, Мариа Ласниг, Арнулф Райнер и Ервин Вурм.

Началото на експозицията е посветено на Макс Либерман, проправил пътя на класическия модернизъм, един от главните представители на германския експресионизъм. Съоснователят на Берлинския сецесион отправя своя поглед към селския и промишления труд. Присъстват и произведения от буржоазното ежедневие, създадени около 1900 година. Либерман експериментира, съчетавайки елементи на експресионизма и импресионизма, оказва влияние на поколения млади творци. Избраните екземпляри на френския импресионизъм са на Алфред Сисли и Камий Писаро, на германския – с платна на Паул Баум, на австрийския – с платна на Йозеф Енгелхард.

Експресионизмът е показан с творби на Едвард Мунк и Фердинанд Ходлер, на Паула Мондерзон-Бекер, на германската група „Брюке“ с известните й представители Ернст Лудвиг Кирхнер и Ерих Хекел. Яркото в израните си форми изкуство на мюнхенската група „Синият ездач“ е представено от Василий Кандински, Франц Марк, Аугуст Маке и Лионел Файнингер.

В две съседни зали са изложените творбите на Макс Бекман и на Пабло Пикасо. Въпреки че двамата никога не са се срещали приживе, не са преставали да се интересуват от творческото развитие на другия. Самотникът Бекман никога не се е влиял от авангардистите на своето време, убеден, че трябва да бъде открита „трансцендентната предметност“. Доминираното от жизненост и чувственост творчество на Пикасо остава ненадминато по многообразие на стиловете, новаторство и творческа сила.

Експозицията включва и доста творби на Ханс Арп, протагонист на органичната абстракция и на Макс Ернст, който заедно с Арп създава в Кьолн Дада-групата. Рене Маргрит, главен представител на белгийския сюрреализъм, също присъства в експозицията. На абстрактното изкуство са посветени две зали с творби на Франтишек Кубка, Йоханес Итен, Макс Бил и други ярки представители на това течение в изкуството, с което е  онагледено многообразието на принципите на оформяне на обектите.

Съвременното изкуство е изложено на друг етаж от музея „Леополд“ – за първи път в историята на гостуваща експозиция са предоставени изложбени зали на две нива, подчертава кураторът на изложбата и директор на „Леополд“ Ханс-Петер Виплингер. Но богатството на колекцията е огромно – само от Кристо, на когото е посветена зала,  проф. Райнхорд Вюрт притежава сбирка от 100 произведения от всичките му периоди. С едроформатни работи е представен и Фернандо Ботеро, следват платна на неоекспресивния датски художник Пер Керкеби. Ярък контраст към тях представляват тематично разнообразните работи на Герхард Рихтер, един от най-влиятелните съвременни художници.

Притежаваща над 1300 произведения на съвременни австрийски художници, колекцията „Вюрт“ е най-богатата извън пределите на Австрия. На известни съвременни представители на австрийското изкуство са посветени две от залите в музея. Централна съставна част на колекцията „Вюрт“ е международното скулптурно изкуство. В „Леополд“ са показани работи на Тони Крег, Аниш Капур, Фриц Вотруба и Алфред Хръдличка. Маркус Люперц, Георг Базелиц и Анзелм Кифер, художници и скулптори,  са представени в отделни зали.  Завършекът на изключителната експозиция е залата с творби на Анселм Кифер, в чиито монументални работи се отразяват историята, споменът, човешките действия и съществуване.

Роденият през 1935 година предприемач и меценат на изкуството проф. Райнхолд Вюрт поставя началото на изключителната по своето богатство колекция през 60-те години. В течение на десетилетия меценатът на изкуството купува избрани живописни, скулптурни и графични творби от края на 14-и век до наши дни. След ранната смърт на своя баща Райнхолд Вюрт поема 19-годишен семейната фирма, състояща се от двама души и за четиридесет години я превръща в индустриална група, търговски концерн с връзки в цял свят и международна фирма с ръководна позиция в технологията за закрепване и монтаж.

В градчето-седалище на фирмата Кюнцелзау през 1991 година е открит Музеят „Вюрт“. Междувременно колекцията разполага с 15 музея в Европа, където излага творби от невероятно богатата колекция. Преди шест години семейство Вюрт създава свой филхармоничен оркестър, участва и в редица литературни проекти.

Източник: Цветана Делибалтова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -