Събития Във финала на „Евровизия 2023“ ще пеят миналогодишният победител...

Във финала на „Евровизия 2023“ ще пеят миналогодишният победител „Оркестър Калуш“ и класиралият се на второ място Сам Райдър от Великобритания

- Реклама -

Миналогодишният победител в песенния конкурс „Евровизия“ „Оркестър Калуш“ от Украйна и класиралият се на второ място Сам Райдър от Великобритания са  в програмата на големия финал на „Евровизия 2023“ през май, съобщи Би Би Си.

Украинската група ще открие събитието в Ливърпул, а Райдър ще изпълни своята песен през първата почивка от вечерта.

Гости на шоуто ще бъдат и шестима изпълнители от предишни издания на конкурса. Сред тях са певицата Соня, която представи Великобритания през 1993 г. и се класира на второто място, Нета от Израел, Дади Фрейр от Исландия, Махмуд от Италия, Корнелия Якобс от Швеция и Дънкан Лорънс от Нидерландия. Те ще изпълнят свои собствени варианти на класически хитове от най-известните групи от град Ливърпул.

Сам Райдър каза, че за него е „чест да бъде поканен отново на сцената на „Евровизия“ за втори път“.

След като „Оркестър Калуш“ от Украйна победи в миналогодишния конкурс,  страната получи правото да бъде домакин на събитието през 2023 г. Заради продължителната война и опасения за безопасността на участниците обаче конкурсът беше преместен във Великобритания, която се класира на второ място благодарение на изпълнението на Райдър.

Членовете на „Оркестър Калуш“ казаха, че макар да са „тъжни“, че състезанието не може да се проведе в Украйна, са „наистина благодарни“ на Обединеното кралство за това, че поема ролята на домакин от името на Украйна.

„Ще изпълним песента си в името на всички в Украйна, за да си спомним, че на страната ни предстоят победа и по-добри дни, както и за да покажем на света за какво се бори Украйна“, казаха от „Оркестър Калуш“.

В големия финал ще се присъединят и някои от предишните представители на Украйна, сред които група „Го_А“, която участва в конкурса през 2021 г., победителката в изданието от 2016 г. Джамала, както и Тина Карол и Верка Сердючка, които представиха страната през 2006 и 2007 г. Всички те ще пеят по време на парада на флаговете на 26-те големи финалисти, като ще покажат нови версии на своите парчета, съчетани с известни британски песни.

В тазгодишните полуфинали на „Евровизия“ ще се включат певицата Рита Ора и актрисата Ребека Фъргюсън. Първият полуфинал ще се проведе на 8 май, а вторият на 11 май. Големият финал ще се състои на 13 май.

Източник: Ада Ефтимова, БТА

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -