Изкуство Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

- Реклама -

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а кинодейци изтеглиха филмите си от конкурса заради обвинения в цензура, предаде Асошиейтед прес.

Продуценти и режисьори на 27 филма от филмовия фестивал „Златен портокал“ в Анталия съобщиха, че се оттеглят, няколко дни след като 20 членове на журито на фестивала подадоха оставките си заради премахването на документален филм от организаторите.

Филмът „Указът“ проследява историята на учител и доктор, освободени от длъжностите си заради извънредното положение в Турция след опита за преврат през 2016 г.

Директорът на фестивала Ахмет Бояджъоглу отбеляза, че документалният филм е бил премахнат от категорията „Национален документален филм“ заради настоящите правни процедури срещу един от хората, които участват в него.

„По тази причина бе решено да се изключи филмът от селекцията за тази година, за да не се засяга съдебният процес и безпристрастието“, каза той.

Режисьорът на филма Нежля Демирджи посочи, че това е било „оправдание“ и „направо цензура“.

Фестивалът, който се организира от 1963 г. в турския град Анталия, е акцент в културния календар на Турция. Тази година ще се проведе от 7 до 14 октомври. 

Демирджи получи подкрепа от културните среди в цяла Турция.

Асамблеята за свободно изкуство, която представлява артисти в много направления, описа изключването на филма като „обида към артистичното изразяване и креативност и стъпка към нормализирането на цензурата в артистичните среди“.

Кинодейците, които се оттеглиха от фестивала, призоваха към уважение на свободата на изразяване.

„Виждаме го като ясна заплаха“, казаха те в изявление. „Мислим, че е неприемливо за фестивали, които изначално принадлежат на обществото, да подлежат на цензура“.

Повече от 130 000 души бяха уволнени от работните си места вследствие на извънредни укази след опита за преврат в Турция през 2016 г. Властите казаха, че те са били свързани с групата, стояща зад преврата, но критици смятат, че има репресии срещу всички, които правителството вижда като опоненти.

източник: БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -