Изкуство Цветана Манева получава „Аскеер“ за цялостно творчество

Цветана Манева получава „Аскеер“ за цялостно творчество

- Реклама -

Цветана Манева получава „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство, съобщиха днес в БТА от фондация „А`Аскеер“. Призът на голямата актриса ще бъде връчен на церемония в театър „Българска армия“, която ще се състои на 24 май. Останалите номинации ще бъдат обявени на 9 май.

БТА издаде специален брой на списание „ЛИК“, посветен на 30-годишнината на наградите. 

„Има една мисъл, която ми минава през главата – дали всичко това се е случило с мен. Аз съм човек, който не обича да се връща назад, но всички по-големи събития в живота ми са допринесли за това, искам-неискам, да се върнем назад. Имала съм много щастлив, живот чисто творчески и работно“, каза Цветана Манева.

„В края на краищата, аз съм човек на две системи, което е много добре, че се е случило. Мисля, че мога да издържа и трета система, ако физическото състояние въобще на човешкия род можеше да поеме подобно изпитание, каквото е нашето минало, нашата демокрация и, ако откровено се замислите, какво би могло да бъде нашето бъдеще, ако така я караме“, каза Цветана Манева.

„Не са ми давали награда за изгряваща звезда, но приемете това, че сега ми дават за залязваща звезда“, коментира актрисата с типичното си чувство за хумор.

„Нищо не може да вдъхва живот така, както театърът да го прави“, каза Цветана Манева. Тя отправи призив: „Да разчитаме на театъра като място, което има стойността на храм сега, тук, недалеч от нас, където има едно чудовищно явление и акт на цивилизацията, която се проваля по този начин, на тази агресия и човеконенавист. Имаме нужда от такъв храм на творчеството“.

„Тридесет и първият брой на наградите „Ааскер“ ще бъде посветен на един от най-великите български възрожденци – Паисий Хилендарски, който е канонизиран за светец от Българската православна църква. Той е признат за ренесансова личност на Европа, и това ще бъде честване в европейски и световен мащаб. Аз съм щастлив, че режисьорът на тазгодишната церемония Борис Радев се вля с изключителната си енергия“, разказа председателят на фондация „А‘Аскеер“ Георги Къркеланов.
  
По думите му празникът на 24 май ще бъде подчинен на българското Възраждане и на българското слово от 19-и век, първите български драматургични произведения. Ще се чуят текстове от „Криворазбраната цивилизация“ и „Михал Мишкоед“. Ще се опитаме чисто хронологично през целия спектакъл да поднесем почит към всички български поети и писатели, добави Къркеланов. Водещ ще бъде Веселин Ранков.

„За разлика от българските политици, българските артисти придават на обществото две неща, от които имаме нужда. Първо, те са способни да се признават едни други. Почти не си спомням такъв политик в България, който да е казал, че някой преди него е направил нещо добро. Второто нещо, което носят артистите в България, е любов, за разлика от постоянната омраза, която бълват едни срещу други в българските политици“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

„Списание „ЛИК“ е място за културна памет. Тук са събрани основни фигури, които са били на вниманието на журито, на фондация „А‘Аскеер“ през годините – изгряващи звезди и носители на приза за цялостно творчество. Тези хора, освен че говорят за наградите и за собственото си творчество, имат много важен поглед по един ключов въпрос – за качеството на българската демокрация. Те са се реализирали преди 1989 г., а след 1989 г. са продължили своя път и са останали в сърцата на хората. Те много добре могат да преценят накъде върви България. В този брой има разговор за България и за нейната съдба през съдбите на тези много важни фигури на българския театър и на българската култура“, каза директорът на дирекция „ЛИК“ в БТА Георги Лозанов.

„Изгряващите звезди, откакто ги помним, са си били звезди. Наистина се оказа много точна преценката на гилдията и на академия „Аскеер“ да номинира точно тези хора, и да ги удостои с наградата за изгряваща звезда. Защото те после направиха големи роли в театъра, наложиха са много трайно в театралното пространство“, каза Златна Костова от БТА.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -