Любопитно Трябва да има специален бюджет за читалища в Министерството...

Трябва да има специален бюджет за читалища в Министерството на културата, смята проф. Велислав Минеков

- Реклама -

Трябва да има специален бюджет за читалища, който да бъде насочен към Министерството на културата (МК) и това може да стане със законови промени. Идеята е на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, който я изказа в рамките на парламентарния контрол. Минеков отговори на депутатски въпрос на Джевдет Чакъров (ДПС) за необходимостта 42 читалища в Силистренска област да бъдат ремонтирани. 

Според министъра проблем са не само ремонтите на читалищни сгради, но поддръжката на редица дейности, които се извършват от тези институции. Минеков даде пример с оркестровите групи, които работят към читалищата и често са напълно забравени от съответната община. Той отбеляза, че в момента единственият им шанс е да получат “някаква твърде мизерна помощ като любителски състави”. Трябва да се помисли за промени в закона, защото по този начин читалищата са напълно изоставени, коментира проф. Велислав Минеков. В отговор на въпроса, министърът определи бюджета на Министерството на културата като „изключително тъжен”.

По въпроса за ремонтите на читалища министърът отбеляза, че МК предоставя целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по програма “Опазване на недвижимото културно наследство”. По нея средства за реставрация на читалища е възможно да се отпуснат в случай, че сградите им са регистрирани като недвижими културни ценности.

За обновяване и ремонтни дейности на своя сграден фонд читалищата могат да се възползват от възможностите на оперативна програма “Развитие на регионите” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, кандидатствайки с проекти в партньорство с общината, на чиято територия са. Министърът отбеляза, че по програмата ще има възможност за финансиране на дейности за енергийна ефективност на сгради с културно предназначение.

По думите му над 3 млн. лв. са средствата за консервация и реставрация, които могат да се ползват за ремонти на читалища. 

Допълнително съвсем наскоро подписахме документи за набавяне на литература за читалищните библиотеки за около 3 млн. лв. Това беше наистина много сериозен ход, каза той и добави, че същото е било направен и през 2021 г.

Пред парламента Минеков коментира и кадрови промени в ръководството на Националния дворец на културата (НДК). На въпрос на народния представител Христо Петров от “Продължаваме промяната” за освободения член на Съвета на директорите на НДК Светослав Трайков, министърът каза, че е планирано мястото да се заеме след конкурс от юрист. Трайков изпълнява длъжността до приключване на процедурата за избор на нов член. Ако той бъде освободен, а няма кой да бъде назначен на негово място, ще се затрудни работата на колективния орган, каза още министърът.

Източник: Ирина Симеонова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -