Изкуство Стивън Спилбърг и Мартин Макдона са сред номинираните за...

Стивън Спилбърг и Мартин Макдона са сред номинираните за наградите на Гилдията на режисьорите

- Реклама -

След като предишните две години присъди водещата си награда на жени – „Клои Чжао“ за „Земята на номади“ и Джейн Кемпиън за „Силата на кучето“, тази година американската Гилдия на режисьорите се завръща към изцяло мъжка надпревара, съобщи „Варайъти“.

Номинирани за отличието за изключителни постижения на професионалната организация са Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман“, дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за „Всичко навсякъде наведнъж“, Тод Фийлд за „Лидия Тар“, Джоузеф Косински за „Топ Гън: Маверик“ и Мартин Макдона за „Баншите от Инишерин“.

Въпреки ласкавите отзиви, които получиха филмите им, извън надпреварата за водещия приз на гилдията остават жени режисьори като Сара Поли („Жените говорят“), Джина Принс-Байтууд („Жената воин“), Чиноние Чукву („Тил“), Мария Шрейдър („Нейната дума“).

Сред претендентите не намериха място и двама кинодейци, смятани за сериозни конкуренти в режисьорските надпревари – Джеймс Камерън за „Аватар: Природата на водата“ и Баз Лурман за „Елвис“. 

Номинациите за отличията на професионалната организация бяха обявени ден след наградите „Златен глобус“. В надпревара, в която отново липсваха жени, приза за най-добър режисьор на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд получи Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман“.

По различен начин обаче стоят нещата с номинациите в категорията за режисьорски дебют, в която за отличието ще се съревновават четири жени и един „самотен“ мъж. Претендентите за наградата за най-добър първи пълнометражен филм са Шарлот Уелс за „След слънце“, Одре Диуан за „Събитието“, Алис Диоп за „Свети Омер“, Антоанета Аламат Кусянович за „Мурена“ и Джон Патън Форд за „Емили Престъпницата“. 

Наградите на американската Гилдия на режисьорите са сред най-сериозните индикатори за успех на наградите на американската киноакадемия. По отличията може да се съди кои са най-вероятните претенденти за режисьорски „Оскар“, както и кои продукции получават най-солидна подкрепа от кинодейците. 

Носителите на 75-ите награди на американската Гилдия на режисьорите ще станат известни на 18 февруари на церемония в хотел „Бевърли Хилтън“ в Бевърли хилс. 

Източник: Елена Христова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -