Изкуство Спектакълът "Фауст" завладява сцената на старозагорската опера на 16...

Спектакълът „Фауст“ завладява сцената на старозагорската опера на 16 и 17 март

- Реклама -

На 16 и 17 март от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен спектакълът на операта „Фауст” от Шарл Гуно. Toва става ясно от публикуваната програма на сайта на културната институция. Зрителите ще имат възможността да се насладят на изкуството на блестящ солистичен състав. В първата вечер в тандем ще бъдат Беса Лугичи, Юлиан Константинов и Ивайло Михайлов. Във втория спектакъл ще дебютират Ивайло Джуров в ролята на Мефистофел и Емилия Иванова – в ролята на Маргарита заедно с румънеца Адриан Думитру /в ролята на младия Фауст/.

Атрактивната и пищна постановка е дело на творческия екип с режисьорите Огнян Драганов и Цвети Пеняшки /кукли/, диригент Ивайло Кринчев, сценография и костюми Денис Иванов, сценография на кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, хореография и пластика Ангелина Гаврилова.

Както БТА писа с премиерата на операта с кукли „Фауст” беше открито откри 52-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство през ноември миналата година. Спектакълът е съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора.

За първи път след създаването й в средата на XIX век като класическа опера от френския композитор Шарл Гуно, историята на доктор Фауст оживя в началото на XXI век, но като авангардна постановка, в която седемте роли бяха обогатени с 15 кукли, по идея на режисьора Огнян Драганов.

Премиерата на шедьовъра на Гуно събра на една сцена в Старозагорската опера 170 артисти от четири континента, за да покаже, че изкуството трябва да обединява, а не да разделя и може да бъде мост между народите от цял свят, каза пред БТА режисьорът.

Новата постановка, след 66 години отсъствие на заглавието от репертоара на най-старата извънстолична оперна трупа в България, е творческа провокация и към традицията, и към модерността, и към зрителите.

Източник: Павлина Дудева, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -