Изкуство Sofia MENAR продължава още седмица онлайн

Sofia MENAR продължава още седмица онлайн

- Реклама -

Sofia MENAR продължава още седмица онлайн. Голяма част от селекцията с филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще бъде активна онлайн на една от най-големите български платформи за видео съдържание до 5 февруари, съобщават организаторите от „Позор“.

По думите им 15-ото издание на фестивала е най-посетеното в цялата му история.

Най-гледаният филм в програмата – „Каракорум“, остава достъпен онлайн. Той е за мястото, където планината и човекът се срещат. Пътят е дълъг 1300 км и е изграден в рамките на 12 години, от 1966 до 1978 г. Филмът показва красотата на Памир, Хиндукуш, Каракорум и Хималаите.

Онлайн са и всички ленти от селекцията за пътешественици, включваща „Когато музиката разказва история” – за приключенията на две момичета в Централна Азия, „Около света за 1000 дни” – за тригодишното пътешествие на шведката Фредрика с велосипеда й около света, и „Мамоди“ – разказ за последния човек, който дълбае баобаби на остров Мадагаскар.

И четирите филма от фокуса върху иранските режисьорки остават активни онлайн. Това са новият филм на бунтарката на иранското кино Маниже Хекмат – „19”, дебютът на Лале Барзегар – „Домино”, заснетият в Белуджистан „Като слънцето и луната” на Сетаре Ескандари и „Баща под въпрос” на Сепиде Мирхосейни.

Ще бъдат активни онлайн и трите филма с Шахаб Хосейни, носител на наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан за „Търговският пътник“, носител на „Сребърна мечка“ за най-добър актьор от фестивала в Берлин за „Раздяла“ и четири пъти отличаван за най-добър ирански актьор на фестивала „Фаджр“ в Техеран.

„Между тоя и оня свят“ е по пиесата на Ерик-Еманюел Шмит – „Хотел между тоя и оня свят“, и, освен че е в главната роля, Шахаб Хосейни е и режисьор. Партнира му друга голяма звезда на иранското кино – Париназ Изадяр („Пазачът от затвора“, „Едва 6 милиона и половина“). „Кърваво злато“ е трилър за силна жена, която сама се грижи за своите деца като по цял ден шофира из улиците на града, докато наркозависимият й мъж съсипва ежедневието на цялото семейство. Нещата се усложняват, след като са открити труповете на няколко самотни жени. „Наргес“ разказва за симпатичния Хосейн, който е със синдром на Даун и най-много от всичко на света иска да намери своята половинка. Филмът е дебют за Пайман Ескандари, а Шахаб Хосейни си партнира с Газал Назар.

Онлайн е достъпна и селекцията „15 години MENAR” с 15 любими на публиката филми от досегашните издания на фестивала.

Източник: БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -