Изкуство Sofia MENAR продължава още седмица онлайн

Sofia MENAR продължава още седмица онлайн

- Реклама -

Sofia MENAR продължава още седмица онлайн. Голяма част от селекцията с филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще бъде активна онлайн на една от най-големите български платформи за видео съдържание до 5 февруари, съобщават организаторите от „Позор“.

По думите им 15-ото издание на фестивала е най-посетеното в цялата му история.

Най-гледаният филм в програмата – „Каракорум“, остава достъпен онлайн. Той е за мястото, където планината и човекът се срещат. Пътят е дълъг 1300 км и е изграден в рамките на 12 години, от 1966 до 1978 г. Филмът показва красотата на Памир, Хиндукуш, Каракорум и Хималаите.

Онлайн са и всички ленти от селекцията за пътешественици, включваща „Когато музиката разказва история” – за приключенията на две момичета в Централна Азия, „Около света за 1000 дни” – за тригодишното пътешествие на шведката Фредрика с велосипеда й около света, и „Мамоди“ – разказ за последния човек, който дълбае баобаби на остров Мадагаскар.

И четирите филма от фокуса върху иранските режисьорки остават активни онлайн. Това са новият филм на бунтарката на иранското кино Маниже Хекмат – „19”, дебютът на Лале Барзегар – „Домино”, заснетият в Белуджистан „Като слънцето и луната” на Сетаре Ескандари и „Баща под въпрос” на Сепиде Мирхосейни.

Ще бъдат активни онлайн и трите филма с Шахаб Хосейни, носител на наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан за „Търговският пътник“, носител на „Сребърна мечка“ за най-добър актьор от фестивала в Берлин за „Раздяла“ и четири пъти отличаван за най-добър ирански актьор на фестивала „Фаджр“ в Техеран.

„Между тоя и оня свят“ е по пиесата на Ерик-Еманюел Шмит – „Хотел между тоя и оня свят“, и, освен че е в главната роля, Шахаб Хосейни е и режисьор. Партнира му друга голяма звезда на иранското кино – Париназ Изадяр („Пазачът от затвора“, „Едва 6 милиона и половина“). „Кърваво злато“ е трилър за силна жена, която сама се грижи за своите деца като по цял ден шофира из улиците на града, докато наркозависимият й мъж съсипва ежедневието на цялото семейство. Нещата се усложняват, след като са открити труповете на няколко самотни жени. „Наргес“ разказва за симпатичния Хосейн, който е със синдром на Даун и най-много от всичко на света иска да намери своята половинка. Филмът е дебют за Пайман Ескандари, а Шахаб Хосейни си партнира с Газал Назар.

Онлайн е достъпна и селекцията „15 години MENAR” с 15 любими на публиката филми от досегашните издания на фестивала.

Източник: БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -