Изкуство Шехан Карунатилака печели наградата "Букър" за  2022 г. за...

Шехан Карунатилака печели наградата „Букър“ за  2022 г. за политическа сатира 

- Реклама -

Писателят Шехан Карунатилака печели наградата „Букър“ за  2022 г. за политическата сатира „Седемте луни на Маали Алмейда“, чието действие се развива през 1989 г. по време на гражданската война в Шри Ланка. 

Произведението е също история за призраци и детективски роман. Главният герой е фотограф, комарджия, гей, който открива, че е умрял и започва да търси убийците си.  Той се събужда в нещо като небесна визова служба със стряскащ бюрократизъм. Разчлененото му тяло потъва в езеро. Във време, когато сметките се уреждат от ескадрони на смъртта, атентатори-самоубийци и наемници, списъкът със заподозрените е потискащо дълъг, пише сайтът на наградите. 

Дори и в задгробния живот Маали няма време. Разполага със седем луни, или една седмица, за да се опита да се свърже с мъж и жена, които обича най-много, и да ги заведе до скривалище със снимки, които разкриват истинския ужас на жестокостите, както и чуждестранното и местно участие в тях.

При написването на „Седем луни“ Карунатилака се вдъхновява от два романа на Кърт Вонегът – „Галапагос“ (1985) и „Синята брада“ (1987). 

Председателят на журито Нийл Макгрегър заяви при обявяването на наградата на церемония в Лондон в понеделник вечерта, че „Седемте луни на Маали Алмейда“ „отвежда читателите на пътешествие, едновременно ужасяващо и хумористично – отвъд живота и отвъд смъртта, към тъмното сърце на света.Там, учудващо и окуражаващо, откриваме нежност, смях, вярност и любов“.

Победата на Карунатилака идва в момент, когато Шри Ланка се възстановява от година на социални, политически и икономически сътресения, по време на които антиправителствените протести доведоха до оставката първо на министър-председателя Ранил Викремесингхе, а след това и на президента Готабая Раджапакса.

Приемайки наградата, Карунатилака заяви: „Щях да прочета имената на всички журналисти, активисти, политици, цивилни, невинни, които са били убити от държавата или от онези, които й се противопоставят, през моя живот в Шри Ланка. Но ако направя това, щяхме да сме тук цяла нощ. „
 
„Надеждата ми за „Седемте луни“ е в близко бъдеще – 10 години или колкото е необходимо, тя да бъде прочетена в Шри Ланка и там да са разбрали, че тези идеи за корупция, расова борба и покровителстване не са проработили и никога няма да проработят… Надявам се тя да бъде прочетена в Шри Ланка, която да се учи от случващото се, и че „Седемте луни“ ще бъде в раздела за фентъзи в книжарницата – до драконите и еднорозите, и няма да бъде приемана за реализъм или политическа сатира.“

Карунатилака разказа, че когато е разбрал, че е в дългия списък на „Букър“, съпругата му е била на опашка за бензин от четири дена, а той е водел децата на училище.

Шехан Карунатилака е роден през 1975 г. в Шри Ланка. Израства в Коломбо, учи в Нова Зеландия. Живее и работи в Лондон, Амстердам и Сингапур и се връща в Шри Ланка. Преди да публикува дебютния си роман през 2010 г., работи като копирайтър в рекламата, пише статии за „Гардиън“, „Нюзуик“, „Ролинг  стоун“, Джи Кю, „Нешънъл джиографик“ и др. Свири на баскитара в ракгрупи от Шри Ланка. 

След това установява, че може да изследва обществото в Шри Ланка с хумор. Дебютният му роман „Китаец: Легендата за Прадеп Матю“ пренася читателите в корупцията в света на крикета в Шри Ланка през 80-те години на миналия век. Карунатилака го описва като „пиянска детективска история“. С него той печели няколко награди, включително литературната награда на Британската общност. 

Карунатилака е тийнейджър през 1989 г., когато се развива действието на романа „Седемте луни на Маали Алмейда“ – период, който той описва като „най-мрачния в нашата история“, с множество фронтове на конфликт – между силите на ООН и Тамилските тигри, както и между правителството и недоволните работници и студенти. Улеснява го това, че този период е добре документиран. В „Седемте луни на Маали Алмейда“ той разглежда тази мрачна глава от историята със сатиричен тон и компенсира ужаса от насилието с хумор. Използва призраци, защото „не липсват трупове или неспокойни духове.“

Карунатилака сега работи по две детски книги, сборник с разкази и се надява да започне нов роман, който да не му отнеме 10 години.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -