Изкуство Проф. д-р Александър Илиев: Танцът и пантомимата са изкуства,...

Проф. д-р Александър Илиев: Танцът и пантомимата са изкуства, които нямат граници

- Реклама -

Танцът и пантомимата са изкуства, които нямат граници. Това го доказва и Националният фестивал на театъра в движение, който се провежда за пети пореден път в Разград, каза за БТА проф. д-р Александър Илиев.

Той е актьор, мим, режисьор, антрополог, педагог и учен, участвал в научно и фестивално журиране и преподаване в майсторски класове в повече от 50 реномирани университети и академии на петте континента. Проф. Илиев е и председател на журито от създаването на фестивала на Театъра в движение, който отново отвори врати и събра съмишленици, гости и участници, които споделят любовта си към театъра и танците.

Организатори и домакини на културния форум са танцьорите и артистите от Театрално-танцова формация „Пулс“ към Сдружението с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на деца таланти – Вега“ в Разград с художествен ръководител Катя Лапатова.

„Този фестивал е уникален, тъй като втори такъв няма в България. За щастие Разград е мястото, където това нещо може да се види. По време на културното събитие си дават среща любители на танца, на танцовия театър, на пантомимата и на всички видове театър без думи“, посочи проф. Илиев. Той обясни, че театърът без думи е изкуство за целия свят, той се разбира от всички хора, независимо в кой край на света живеят. „Всички разбират езика на пантомимата, тъй като това е езикът на движението, на действието, а действието е движение с определена цел, просто пренасяме нещата от нормалния живот на сцената и невидимото става видимо“, каза още професорът. Той обясни, че пантомимата е сложна за направа, но е проста за разбиране. По думите му този вид изкуство развива въображението не само на актьора, но и на публиката, тя е включена във възпроизвеждането на движенията и съпреживява, допълва онова, което липсва на сцената.

 За проф. Илиев пантомимата е рядък и труден жанр. „В света има не повече от 5 000 мима. Разбирате колко бутикова е тази професия“, обясни професорът. Той поздрави организаторите на Фестивала на театъра в движение за това, че дават шанс на младите хора освен да се изявят и покажат своето изкуство, и да научат от утвърдили се специалисти в областта на театъра, пантомимата, мюзикъла и съвременния танц тънкостите на изкуството без думи.

Фестивалът на театъра в движение в Разград беше открит с изпълнение на деветокласници от класа по пантомима в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив. Те представиха спектакъла „Нямам думи“. След тях своя моноспектакъл представи преподавателят им проф. Александър Илиев. Фестивалната програма ще продължи от 15 часа. В тазгодишното издание на фестивала участват 160 млади артисти и танцьори от различни краища на страната. На сцената на читалище „Развитие 1869“ те ще покажат театрални постановки, пантомими, танцови спектакли, отделни танци, етюди, миниатюри, импровизации. Изпълненията им ще бъдат оценени от тричленно жури. Целта на журито е да открие най–хубавите страни на всеки участник и да ги награди, както и да помага, напътства, да дава съвети и препоръки, обясни за БТА художественият ръководител на Театрално-танцова формация „Пулс“ Катя Лапатова. Тя добави, че интересът към фестивала става все по-голям и всяка година броят на участниците, желаещи да покажат своето изкуство се увеличава. 

Празникът на сетивата е съпътстван от майсторски класове с водещи специалисти от различни жанрове на изкуството. Включилите се в обученията по карнавални техники, техника на маската, танцов синтез и пантомима ще получат сертификати. 

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -