Събития Премиера на "Птица в клетка" в Музикално-драматичния театър във...

Премиера на „Птица в клетка“ в Музикално-драматичния театър във Велико Търново

- Реклама -

Една човешка история, изпълнена с неочаквани обрати, плетеници от лъжи и абсурдни действия, ще разкажат на публиката актьорите от великотърновския театър в своя нов спектакъл „Птица в клетка“. Той е създаден по едноименната пиеса на Йонка Илиева и се поставя за първи път на сцена. Премиерата е днес от 19 часа в камерна зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново.

Пиесата „Птица в клетка“ е сред наградените в Международния конкурс за драматурзи, проведен в Канада през 2014 г. Това е криминална история, в която се получава човешка среща и се прекрачват граници. Над пиесата на Йонка Илиева за първи път с актьорите от драматичния състав на великотърновския театър работи режисьорът Николай Кенаров:

„Тази пиеса има някакъв особен чар точно с това – в една на първи поглед криминална история, хората са, дори и тогава, при определени обстоятелства, са способни дори да се докоснат, да стигнат един до друг, да започнат да си общуват на едно друго, малко по-дълбочинно ниво. За мен това беше интересен експеримент как мога да го докажа. В текста има предизвикателство, това не е конвенционална криминална история “.

Действието се развива в реалистична среда, в апартамента на много богати хора, разказва сценографът на постановката Габриела Кърджилова:

„Искат да се знае, че те са богати. Това предполага и ярките цветове, които сме избрали, големият контраст. Тези хора са не просто богати, те живеят с мисълта за това. На първи поглед виждаме хора, които ни изглеждат безскрупулни и доста центрирани предимно към себе си, но в действието всъщност виждаме, че зад тях стоят човешки същества, които са изгубени“.

Това е представление за изгубения човек. За непоправимите грешки, които правим, мислейки си, че си помагаме. Една смешна и заедно с това тъжна криминална история, описваща битките в самите нас. Със своя емблематичен глас в постановката се включва и звездата на варненския театър Михаил Мутафов. В спектакъла участват великотърновските актьори Боян Фърцов, Кирил Милушев, Милен Иванов и Никол Бойчева:

„Моят персонаж е човек, който отива на място да търси, но започва да крие“, казва Боян Фърцов.

„„Моят персонаж се изненадва буквално и преносно“, споделя Кирил Милушев.

„Нищо не е така, както бихме предположили на пръв поглед. Гледайки представлението, всеки ще намери загадките, които сме си поставили“, коментира Милен Иванов.

„Ценна човешка история, защото има хора, които са далеч от човешкото, но излиза точно това от тях. Всеки сам за себе си може да си вземе някаква поука“, споделя Никол Бойчева.

„Птица в клетка“ е спектакъл за преломните моменти, които могат променят живота ни, а дали ще успеят, ще разберат зрителите в театралния салон, казва директорът на великотърновския театър Васил Вълчев:

„Да поканяпочитателите на великотърновския театър на 20 април от 19 часа в камерна зала на „Птица в клетка“, нова българска драматургия. Много се надявам най-вече на младите зрители и да има дълъг сценичен живот“.

Източник: БНР

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -