Изкуство Петър Тодоров: През 2022 г. над 650 хил. зрители...

Петър Тодоров: През 2022 г. над 650 хил. зрители влязоха с билети на български филми

- Реклама -

„2022 г. беше доста успешна година. Над 650 хил. зрители влязоха с билети на български филми, което е най-добрият резултат от повече от 30 години насам“. Това отчете пред БНР Петър Тодоров – директор на Нaционалния филмов център.

По думите му има няколко причини за това парите да не бъдат усвоявани. Има Закон за филмовата индустрия и Правилник за прилагане на закона, припомни той и добави, че двата нормативни документа „не си говорят съвсем правилно, което предполага и различни тълкувания“ на участващите в конкурсите. Следват жалби и стопиране на работата, обясни той. Спечелилите от своя страна не могат да започнат да снимат, докато не завърши процедурата в съда.

2020 и 2021 г. бяха много тежки за българското кино по различни причини, напомни Тодоров. Според него пандемията от Ковид е сменила модела на достигане на един филм до зрителите. По думите му е необходимо да се полагат извънредни усилия, за да могат да се привлекат хората в киносалоните.

Като друг проблем той посочи, че продължават да работят в много малък екип – само 13 щатни бройки като служители:

„Липсата на административен капацитет също е една от причините, поради които ние не можем да администрираме докрай средствата, които се отпускат за българското кино“.

За предстоящото 41-во издание на фестивала „Златна роза“, който ще се проведе от 20 до 28 септември във Варна, Петър Тодоров каза, че има изключително голям интерес:

„Имаме над 55 филма за участие – както пълнометражни, така и късометражни. От тях 29 са дебюти – първи филми на съответните режисьори. Със сигурност филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ е част от конкурсната програма. Зрителите ще могат да го видят там, както и журито да го оцени, заедно с всички останали филми в конкурсната програма. Надяваме се да се получи един празник на българското кино“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -