Изкуство Пазарът на изкуството възвърна великолепието си на Изложението в...

Пазарът на изкуството възвърна великолепието си на Изложението в Базел

- Реклама -

Пазарът на изкуство се завръща към славата си отпреди пандемията на Изложението „Арт Базел“, въпреки войната в Украйна и неспокойните пазари, предаде АФП. 

Още в началото на на изложението на 16 юни водещите галерии реализираха няколко много големи продажби. Базираната в Цюрих компания „Хаузер  и Вирт“  например постави нов рекорд за паяк на френско-американската скулпторка Луиз Буржоа –  40 милиона долара (38 милиона евро).

Бяха продадени и произведения за  седемцифрени суми, сред които творба на арменския художник Аршил Горки за 5,5 милиона долара, или маслена картина от  Франсис Пикабия за 4 милиона долара. Само през първия ден продажбите достигнаха 75 милиона долара.

Германската галерия „Давид Цвирнер“ продаде творба на концептуалния художник Феликс Гонсалес-Торес за 12,5 млн. долара и платно на южноафриканската художничка Марлен Дюма за 8,5 млн. долара. 

„Изложението е изпълнено с много енергия и много колекционери, каквито не сме виждали от дълго време“, каза Марк Глимчър, директор на американската галерия „Пейс“. Тя продаде маслена картина от Джоан Мичъл за 16,5 млн. долара и пласира няколко бъдещи незаменими токени  на Джеф Кунс със скулптура на Луната, които ще се предлагат за по 2 млн. долара. 

След спад от 22 процента през 2020 г. пазарът на изкуство се възстановява с 29 процента през 2021 г., за да нарасне с 65,1 млрд. долара, според оценката на Клер Макандрю, автор на доклад за „Арт Базел“, която отбелязва, че бюджетите на колекционерите също са се увеличили значително през миналата година. 

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -