Любопитно ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА – рожден ден и 30 години на...

ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА – рожден ден и 30 години на сцена

- Реклама -

Актрисата от трупата на Народния театър Параскева Джукелова празнува рожден ден и 30-годишен юбилей на сцената на театъра на 14 ноември 2022 г. 

Дебютът ѝ на първата ни сцена е на този ден през 1992 г. в спектакъла „Великият комбинатор“, реж. Андрей Аврамов, където си партнира и с Христо Чешмеджиев (който също дебютира тогава в Народния театър), Велко Кънев, Георги Мамалев, Михаил Петров и други. 


Параскева Джукелова завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1992 г. в класа на проф. Стефан Данаилов и веднага след това постъпва в трупата на Народния театър. След 5 години излиза на свободна практика. 

Играе в спектаклите „Васа Железнова“, „Анатол“ „Обир“ „Бягащи странници”, „Мизантроп“, „Август в Оклахома”, „Пет жени в еднакви рокли” , „Ричард Трети“ , „Добри хора”, „Последното изкушение”, „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“, „Спускане от връх Морган”, „Един безумен ден”.


През настоящия сезон може да гледате Параскева Джукелова в спектаклите „Бележките под линия“, „О, ти, която и да си…“, „Чудесна неделя за Creve Couer“, „Народът на Вазов“ и „Лисичета“.


Носител е на номинации АСКЕЕР 2007 за водеща женска роля за ролята на Надя в „Бягащи странници“ от Алексей Казанцев, АСКЕЕР 2010 за поддържаща женска роля за ролята на Елианта в „Мизантроп“ от Жан-Батист Молиер, номинация ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН 2019 за женска роля за ролята на Марселина в „Един безумен ден“ от Пиер дьо Бомарше.

Изображение: Народен театър „Иван Вазов“

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -