Изкуство Обявиха победителите на наградите "Аскеер 2022"

Обявиха победителите на наградите „Аскеер 2022“

- Реклама -

Победителите на наградите „Аскеер“ за 2022 г. бяха обявени на официална церемония в театър „Българска армия“. „Опашката“ от Захари Карабашлиев бе отличена за най-добро представление. Сред режисьорите статуетка спечели Диана Добрева („Коприна“).

За най-добри актьори в главни роли спечелиха Малин Кръстев и Мария Каварджикова. Те бяха отличени за участието си в „Една испанска пиеса“. В категорията за съвременна драматургия „Аскеер“ взе Александър Секулов за „Народът на Вазов“.

Цветана Манева получи Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022”. Статуетката й бе връчена от Милен Миланов, съучредител и дългогодишен председател на „Академия Аскеер”. Под бурни аплодисменти именитата българска актриса благодари за оценката за дългия си професионален живот. „Това, за което ме награждавате, осмисли съществуванието ми в театъра”, посочи Манева. Тя изрази своята благодарност и към своите колеги от различни театри в страната, на чиито сцени е присъствала. Допълни, че се чувства удовлетворена, че е получила доверието на публиката. „Трудно е да приемеш,  но в никакъв случай не е драматично и трагично, ситуацията, че си отиваш. Ако имаше тук тази вечер „изгряваща звезда”, то аз се чувствам като залязваща такава”, каза актрисата и прикани публиката да я аплодира за последен път. 

Почетен „Аскеер“ на сцената в театър „Българска армия“ получи актрисата Меглена Караламбова, за чието посрещане на сцената публиката се изправи на крака. „Позволете ми да се обърна първо към моите колеги. Скъпи мои, тази вечер съм тук заради вас, защото имах сериозни съмнения, че ще успея да дойда по видими причини. И си казах: „Меглено, ти с висока температура, превита на две от болки, след разни сериозни драми житейски си излизала на сцената и все едно, че нищо ти няма. Я се стегни, облечи се цялата в бяло, вземи си тояжката и иди да благодариш на хората, които са те почели с тази голяма награда. Много ви благодаря, скъпи колеги. Това наистина е голяма чест“, каза Караламбова.

Актрисата отправи специални благодарности на колежката си Елена Райнова. „Аз искам тя да бъде тук до мен, защото тя е човек, който неизменно е бил с мен от първия ден на следването ми в театралната академия и от първия ден в този театър“, допълни още Караламбова.

Награди „Аскеер“ получиха още сдружение „Суматоха“  (в категорията „Изгряваща звезда“ за „Въпреки живота, всичко е любов”), Лили Шомова (в категорията за поддържаща женска роля в „Госпожица Юлия“), Юлиан Вергов (в категорията за поддържаща мъжка роля в „Народът на Вазов“), Мира Каланова (в категорията „Сценография“ за „Коприна“), Марина Райчинова (в категорията „Костюмография“ за „Коприна“), Николай Иванов (в категорията „Театрална музика“за „Шахнаме: Сказание за Зал“) и „На живо“ (в категорията за „Моноспектакъл“).

Фондация „А’Аскеер“ и театър „Българска армия“ раздадоха своите отличия за 31-а година. Церемонията премина под надслова „Урок по български“. Водещ на вечерта бе актьорът Веселин Ранков.

Събитието се провежда под патронажа на министъра на културата и министъра на отбраната. На връчването на наградите присъстваха заместник-министърът на културата Юрий Вълковски и заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов. Тази година церемонията бе посветена на 300-годишнината от рождението на отец Паисий Хилендарски.

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -