Събития Новогодишна галавечер изнася днес балет "Арабеск"

Новогодишна галавечер изнася днес балет „Арабеск“

- Реклама -

Новогодишна галавечер изнася днес балет „Арабеск“ в Музикалния театър. В програмата са включени „Кармина Бурана“ и „Болеро“, съобщават организаторите.

„Кармина Бурана“ на Карл Орф e представена пред публика за първи път на 8 юни 1937 г. във Франкфурт. В репертоара на балет „Арабеск“ има две сценични версии на ораторията – от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели и от 1988 г. на дългогодишния директор на трупата Маргарита Арнаудова съвместно с Пловдивската опера. На 29 декември „Кармина Бурана” ще бъде представена с хореографията на Боряна Сечанова, която е поставена за турнето на трупата в САЩ.

Солисти са Мариана Крънчева, Васил Дипчиков,  Петя Колева, Стефан Вучов, Станислав Димитров, Филип Миланов. В спектакъла участват още Александра Савова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова Стефка Табакова, Таня Кацарова, Теодора Друмева и Валери Миленков, Ервин Есен, Наско Николчов, СветлозарТинев, Филип Миланов и Чан Тхе Чунг. Автор на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.

Във втората част от вечерта публиката ще чуе музиката на Морис Равел в спектакъла „Болеро“. Това е един от спектаклите на балет „Арабеск“, останали в наследство от Маргарита Арнаудова. Той е поставен за пръв път през 1987 г.

„Болеро” носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има и полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова“, пишат от Държавния музикален и балетен център.

Солисти са Константина Ханджиева, Асен Наков, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, като в „Болеро“ участват още Александра Савова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Стефка Табакова, Теодора Друмева и Валери Миленков, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Филип Миланов. Костюмите са създадени от Мария Трендафилова.

Балет „Арабеск“ е държавна професионална танцова група за модерен балет. Формацията е създадена през 1967 г. за осъществяване на нови неконвенционални идеи в съвременната хореография. В репертоара си „Арабеск“ има над 100 реализирани постановки. Пръв ръководител е Любомир Горанов (1967-1972 г.). Дългогодишен хореограф на формацията е Маргарита Арнаудова (1974-1994 г.), а от 2000 г. директор на трупата е хореографката Боряна Сечанова. През 2010 г. Музикален театър „Стефан Македонски“ и Балет „Арабеск“ образуват Държавен музикален и балетен център. Балет „Арабеск“ е с национален статут от 2012 г. През 2019 г. формацията е отличена с наградата „Аполон Токсофорос“ за изключителен принос в развитието на българската култура на 35-ото издание на културния фестивал „Аполония“. 

Източник: БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -