Изкуство Найден Тодоров: Има културни институции със заплати, близки до...

Найден Тодоров: Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи

- Реклама -

Бюджетът на филхармонията, сравнен с този на тези на други източноевропейски страни, е смешен. Фестивал в Румъния, който се провежда за малко по-малко от месец, имаше бюджет от 12 млн. евро, а филхармонията има два пъти по-малък бюджет за цялата година. Музикантите в България не са добре платени. Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи. Това заяви бившият министър на културата маестро Найден Тодоров за „Денят на живо“.

По думите му, за да се промени това, е нужна държавна културна политика. „В момента имаме добър министър на културата. Надяваме се да създаде такава. Трябва да се създадат условия за артистите, така че да работят нормално и младите хора да бъдат окуражени да се занимават с изкуство. Икономиката все още не е оправена, а културата умира. Тя сама по себе си е икономика. Когато се инвестира в култура, в икономиката се връщат много пари – има културен туризъм. Бюджетът за култура трябва да бъде вдигнат, да е 1% от БВП“, заяви той.

„Искаме да дадем усещането на софиянци, че живеят в европейски културен град“, категоричен е Тодоров.

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, наследник на Моцартовите празници, вече ще се нарича Pravets Art Nights. Музикален домакин на събитието вече ще е най-престижният български оркестър – Софийската филхармония. Концертите тази година ще се състоят на 21 и 22 юли.

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -