Изкуство Най-новият филм на Фатих Акин ще има премиера на...

Най-новият филм на Фатих Акин ще има премиера на „София филм фест“

- Реклама -

„Рейнско злато“, най-новият филм на Фатих Акин, ще има премиера на 27-ия „София филм фест“ тази пролет, съобщават от „Арт фест“.

Лентата на световноизвестния германски режисьор е вдъхновена от съдбата на прочутия германски рапър от кюрдски произход Живар Хаджеби, известен като Хатар. Родителите му се подготвят да избягат от Иран, но след като режимът на Саддам Хюсеин напада кюрдското малцинство, те са заловени и хвърлени в затвора. След емиграцията им в Германия, семейството се опитва да води нормален живот. През 2009 година 28-годишният Живар участва в обир на камион, който превозва злато, и бяга заедно със съучастниците си и плячката от 1,7 милиона евро в Иран. След като е екстрадиран в Германия, той попада в затвора, откъдето продължава да управлява музикалния си бизнес, и дори нелегално записва албум, който излиза през 2012 година.

Хатар е един от най-известните рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж. Паралелно с работата си в музикалната индустрия, той основава верига за бързо хранене, собственик е на прочут наргиле-бар, има свой бранд тютюн, работи с дизайнери за създаване на модна линия с облекла и бижута за Massari.

Филмовата история е разказана от Фатих Акин по мотиви на автобиографичния роман на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ (All or Nothing: We Say the World Belongs to You). Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия – Живар се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване на дълговете към картела.

Фатих Акин е и сценарист на филма. Оператор е Райнер Клаусман, музиката е на Ралф Кемпер, в ролите са Емилио Сакрая, Мона Пирзад, Кардо Разази, Илиез Раул, Согол Фагани, Хюсеин Топ, Арман Кашани.

Фатих Акин е роден в Хамбург през 1973 година, в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства. Дебютира в игралното кино през 1998 година с „Кратко и безболезнено“. За филма „С глава в стената“ печели „Златна мечка“ в Берлин през 2004 година. Със следващия си филм „На прага на рая“ получава наградата за сценарий в Кан, четири Германски филмови награди и Европейска филмова награда за сценарий.

„Храна за душата“ печели специалната награда на журито във Венеция през 2009 година и номинация за „Златен лъв“. За най-престижната венецианска награда е номиниран и „Раната“ през 2014 година, а „Сбогом, Берлин“ печели наградата на младата публика на Европейските филмови награди през 2017 година. Същата година журито Кан връчва на Даян Крюгер наградата за най-добра актриса във филма на Акин – „Без милост“, удостоен и със „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм в началото на 2018 година.

Всички филми на Фатих Акин са били представяни в различни програми на „София филм фест“ през годините.

Източник: БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -