Изкуство Национален фонд „Култура“ ще разпредели за проекти 8,4 милиона...

Национален фонд „Култура“ ще разпредели за проекти 8,4 милиона лева до края на годината

- Реклама -

Малко над 8,4 милиона лева ще разпредели Национален фонд „Култура“ (НФК) до края на настоящата година чрез две програми за финансиране на проекти, наречени „Създаване“ и „Разпространение“. Това съобщи във Варна директорът Сава Драгунчев, който участва в информационна среща с местни организации по покана на ръководството на Общината. С него бяха и експертите от фонда Теодора Захариева и Елена Джоглева. 

Финансирането и чрез двете програми ще става по пет направления, прецизира Драгунчев и апелира всички кандидатстващи внимателно да изберат в кое от тях спада техния проект. Направленията са сценични, екранни и визуални изкуства, музика и литература. За всяко от тях са заделени по 1,5 милиона лева, а останалите в бюджета 840 хиляди лева са за съфинансиране на одобрените родни проекти по програма „Творческа Европа“, уточни директорът на НФК. 

Програма „Създаване“ има два модула, като в единия се разглеждат устойчиви организации и фестивали, а в другия нови такива, създадени след 1 януари 2020 г. Първите могат да кандидатстват с проекти до 100 хиляди лева, а вторите – до 50 хиляди лева, като в дейностите се залага производството на нови културни продукти и съдържание, подчерта Теодора Захариева. Тя обърна внимание още, че 75 процента от разходите трябва да бъдат за творческия процес и не повече от 25 процента за административни цели. Изисква се и 20 процента съучастие, ако проектът е на стойност над 15 хиляди лева. 

Програма „Разпространение“ има за цел да децентрализира културната продукция у нас, за да стане достъпна и за публиката в по-малките населени места, посочи Елена Джоглева. Причината е, че в повечето случаи тя остава на територията на столицата, затова фондът ще подпомогне пътуването на артистите. Необходимо е обаче преди кандидатстването да е реализирано представяне на творческите продукти, уточни експертът. По тази програма могат да подават проекти до 20 хиляди лева физически лица, организации и културни институти. 

Във всяко направление и категория ще бъдат подпомогнати между три и осем проекта, съобщиха още от НФК. До края на октомври ще бъде направена оценка на предложенията, а реализацията им трябва да се планира в следващите 12 месеца. По програма „Създаване“ се подават проекти до 11 септември, а по „Разпространение“ до 8 септември. Кратките срокове за подготовка директорът обясни със задължението да се разходват средствата от бюджета до месец декември, както и със смяната на Управителния съвет на фонда през месец ноември т.г. БТА

Последни новини

Георги Дюлгеров: Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование

"Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са", каза...

Софийската опера представя „Валкюра“ на фестивал в Германия

Трупата на Софийската национална опера гостува във Фестивалния театър "Нойшванщайн" в германския град Фюсен.

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...
- Реклама -
- Реклама -