Събития Наградите "Златен глобус" връщат отново блясъка си

Наградите „Златен глобус“ връщат отново блясъка си

- Реклама -

Година след като Холивуд бойкотира наградите „Златен глобус“ Брад Пит, Стивън Спилбърг и други големи имена са настроени да се завърнат, а организаторите се опитват да възстановят блясъка на церемонията, която бе едно от основните събития в света на киното.

Очаква се повечето от тазгодишните номинирани да стъпят на червения килим по време на церемонията в Бевърли Хилс, каза Хелън Хьоне, президент на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд – организацията, която раздава наградите.

„Номинираните откликнаха по страхотен начин“, каза Хьоне, германски журналист, избрана в края на 2021 г. със задачата да преведе организацията през скандалите за сексизъм и расизъм. „Само малцина няма да присъстват, така че сме развълнувани“, каза тя и се зарече, че вечерта ще бъде „партито на годината“.

През своята 80-годишна история церемонията за наградите „Златен глобус“ е известна като празненство с изобилие от алкохол, което поставя началото на холивудския сезон на наградите и очертава пътя към големите отличия на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Бъдещето на „Златен глобус“ беше поставено под съмнение през 2021 г., когато разследване на в. „Лос Анджелис таймс“ разкри, че организацията не е имала чернокожи журналисти в своите редици. Някои членове бяха обвинени за сексистки и расистки забележки и получаване на облаги от знаменитости и филмови студия.

Телевизионният канал Ен Би Си отказа телевизионното излъчване за 2022 г., но мрежата на Комкаст се съгласи да излъчи отново церемонията тази година, след като Асоциацията въведе промени и нови етични правила. Сред приблизително 200 настоящи членове с право на глас, близо 52% са расово и етнически разнообразни, като 10% от тях са чернокожи.

„Организацията наистина премина през цялостен процес на реформи в последните 18 месеца“, каза Хьоне и добави: „Увеличихме разнообразието, прозрачността, отчетността“.

Комикът Джеръд Кармайкъл, който е чернокож, ще бъде водещ на тричасовата церемония, а Еди Мърфи ще получи отличие за цялостен принос. Режисьорът Куентин Тарантино и актрисата Джейми Лий Къртис са посочени сред водещите.

Сред номинираните, които се очаква да присъстват, са Брад Пит и Марго Роби с филма „Вавилон“, Стивън Спилбърг и актьорският състав от „Семейство Фейбълман“, звездата от „Жената воин“ Вайола Дейвис, режисьорът на „Аватар“ Джеймс Камерън и певицата Риана, номинирана за песента към „Черната пантера: Уаканда завинаги“.

Някои знаменитости обаче ще стоят настрана. Брендън Фрейзър, номиниран за главната си роля в „Китът“, каза, че няма да присъства, след като обвини бивш президент на Асоциацията, че го е опипвал.

Том Круз също не се очаква да се появи, въпреки че неговият блокбъстър „Топ Гън: Маверик“ е номиниран за най-добър филм – драма. През 2021 г. Круз върна трите си статуетки „Златен глобус“ в знак на протест срещу практиките на организацията.

„Аватар: Природата на водата“ на Джеймс Камерън и биографичният филм „Елвис“ на Баз Лурман също са сред претендентите за най-добър филм.

Тъмната комедия „Баншите от Инишерин“ доминира с осем номинации, а ситуационната комедия „Начално училище Абът“ е начело по номинации в телевизионните категории.

Източник: БНТ

Последни новини

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...

„Животът е тълковен речник“ от Веселина Седларска – разкази, които изглаждат ръбовете на света

Новият сборник от авторката на „Депресията ме обича“ съдържа 23 истории за сърцата и думите.
- Реклама -
- Реклама -