Изкуство Мъдростта и ентусиазма в "Шекспир като улично куче"

Мъдростта и ентусиазма в „Шекспир като улично куче“

- Реклама -

Премиерата на втория пълнометражен филм на режисьора Валери Йорданов – „Шекспир като улично куче“, ще се състои на 3 февруари.

„Филмът има много екшън, много любов, много плът и много съспенс“, каза пред БНР сценаристът и режисьор на филма Валери Йорданов.

„Много неща вътре съм ги преживял или съм ги видял покрай живота на мои приятели наоколо. Животът го среща с Шекспир. Някои от текстовете, които днес се цтират много леко и лесно, абсолютно съответстват със съвременния живот и на българина, и въобще на човека в обществото на 21 век. Например „Не даде на човека нищо друго, освен най-необходимото в живота му и той непременно ще заживее като скот“ – това е нещо, написано преди 4 века и то е валидно, за съжаление, до ден днешен. Това момче има много таланти, както и всички герои около него, просто някои хора ги забелязват и успяват да ги развиват, а други не им обръщат внимание и ги приемат като даденост и не работят върху тях. Това момче се опитва да работи върху талантите си“, разказа Йорданов в предаването „Преди всички“.

„Братът на Шекспир от улицата е изключително талантлив, но в друга посока. Най-много го вълнува другият пол. Този човек също е гениален, но не работи върху гениалността си. Всички герои са много земни“, добави той.

Ролята на брат на главния герой във филма играе актьорът Васил Илиев. Това е първата му по-голяма роля в киното, сподели той.

„Грабна ме брилянтната история, която Валери е написал. Ние тотално бяхме въвлечени от него в тази история. Изключително щастливи и благодарни сме, че имахме възможност да бъдем част от това нещо“.

За героя си, Илиев казва, че той е по-различен от Шекспир от улицата. Той е там, за да подкрепя брат си, добави той.

Едно от най-важните неща в киното е правилният кастиг, отбеляза Валери Йорданов и благодари на всички, които участват във филма. Той посочи най-големият комплимент, който е получил във връзка с филма:

„Един човек от критиката каза „Може би вече имаме филма на това поколение“. Щях да се разплача от щастие. Изведнъж ме лъхна една вълна от емоция. Целта ми не е била да впечатлявам, а просто да го направим честно“.

„Добрият театър и доброто кино ще оцелеят. В това отношение съм спокоен. А какво ще се случи, животът е най-големият сценарист. Аз държа на позицията, която съм заел и съм убеден, че тя е правилната за мен“, коментира още той във връзка със скандала в Народния театър.

Източник: БНР

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -