Събития Конкурсът "Евровизия" в Ливърпул ще е със сцена като...

Конкурсът „Евровизия“ в Ливърпул ще е със сцена като за рок концерт

- Реклама -

Песенният конкурс „Евровизия“ през 2023 г. ще бъде „абсолютно огромен“ и за първи път в историята си ще има сцена, каквато обикновено се издига за рок концерти, предаде ДПА, като цитира организаторите.

В залата в Ливърпул ще бъде издигната основна сцена от 950 квадратни метра и т.нар. зелена стая от 500 квадратни метра, заедно с повече от 2000 специални осветителни тела.

„Мащабът е уникалното нещо на тази „Евровизия“, каза Джеймс О’Брайън, изпълнителен директор на продукцията. Той е работил по Европейските музикални награди на МТV в продължение на 13 години, преди да се присъедини към Би БИ Си студиос. „Ще видите…, че снимачната площадка е абсолютно огромна и покрива почти целия етаж, защото включва зелена стая, където талантите сядат, за да гледат шоуто“. 

Британският град бе избран за домакин от името на победителя за 2022 г. Украйна, където ситуацията заради руската инвазия не позволява провеждането на надпреварата

Екипът на продукцията инсталира 140-тонна стоманена опорна конструкция и кабели за осветление, звук, видео и специални ефекти, чиято дължина е почти 13 хиляди метра.

„Новото за „Евровизия“ е … сцена, която е в центъра, наподобява тези от рок шоута, а нашият дизайнер Хулио Имеде работи за наградите „Грами“ тази година и съоръжението е много по-голямо от това за тях“, обясни Джеймс О’Брайън.

Сцената ще навлиза в залата и публиката ще насяда отстрани. Капацитетът на арената е 11 000 зрители. 

Тази година в „Евровизия“ ще участват общо 37 страни. Украйна се класира по регламент като победител през 2022 г., а „голямата петорка“ – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания, автоматично участват заради финансовия си принос към събитието.

На първия полуфинал на 9 май ще се представят Ирландия, Сърбия, Латвия, Норвегия, Португалия, Хърватия, Малта, Швеция, Молдова, Швейцария, Израел, Нидерландия, Финландия, Азербайджан и Чешката република.

На втория полуфинал на 11 май сили ще премерят Армения, Кипър, Румъния, Дания, Белгия, Исландия, Гърция, Естония, Албания, Австралия, Австрия, Литва, Сан Марино, Словения, Грузия и Полша.

Победителят ще стане известен на 13 май.

Източник: Теодора Славянова, БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -