Събития Конкурсът "Евровизия" в Ливърпул ще е със сцена като...

Конкурсът „Евровизия“ в Ливърпул ще е със сцена като за рок концерт

- Реклама -

Песенният конкурс „Евровизия“ през 2023 г. ще бъде „абсолютно огромен“ и за първи път в историята си ще има сцена, каквато обикновено се издига за рок концерти, предаде ДПА, като цитира организаторите.

В залата в Ливърпул ще бъде издигната основна сцена от 950 квадратни метра и т.нар. зелена стая от 500 квадратни метра, заедно с повече от 2000 специални осветителни тела.

„Мащабът е уникалното нещо на тази „Евровизия“, каза Джеймс О’Брайън, изпълнителен директор на продукцията. Той е работил по Европейските музикални награди на МТV в продължение на 13 години, преди да се присъедини към Би БИ Си студиос. „Ще видите…, че снимачната площадка е абсолютно огромна и покрива почти целия етаж, защото включва зелена стая, където талантите сядат, за да гледат шоуто“. 

Британският град бе избран за домакин от името на победителя за 2022 г. Украйна, където ситуацията заради руската инвазия не позволява провеждането на надпреварата

Екипът на продукцията инсталира 140-тонна стоманена опорна конструкция и кабели за осветление, звук, видео и специални ефекти, чиято дължина е почти 13 хиляди метра.

„Новото за „Евровизия“ е … сцена, която е в центъра, наподобява тези от рок шоута, а нашият дизайнер Хулио Имеде работи за наградите „Грами“ тази година и съоръжението е много по-голямо от това за тях“, обясни Джеймс О’Брайън.

Сцената ще навлиза в залата и публиката ще насяда отстрани. Капацитетът на арената е 11 000 зрители. 

Тази година в „Евровизия“ ще участват общо 37 страни. Украйна се класира по регламент като победител през 2022 г., а „голямата петорка“ – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания, автоматично участват заради финансовия си принос към събитието.

На първия полуфинал на 9 май ще се представят Ирландия, Сърбия, Латвия, Норвегия, Португалия, Хърватия, Малта, Швеция, Молдова, Швейцария, Израел, Нидерландия, Финландия, Азербайджан и Чешката република.

На втория полуфинал на 11 май сили ще премерят Армения, Кипър, Румъния, Дания, Белгия, Исландия, Гърция, Естония, Албания, Австралия, Австрия, Литва, Сан Марино, Словения, Грузия и Полша.

Победителят ще стане известен на 13 май.

Източник: Теодора Славянова, БТА

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -