Изкуство Кирил Петков за „Петя на моята Петя“: Вълнуващ, вдъхновяващ,...

Кирил Петков за „Петя на моята Петя“: Вълнуващ, вдъхновяващ, великолепен!

- Реклама -

Предпремиерната прожекция вчера вечерта уважена от премиера Кирил Петков и някои от министрите, сред които вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова, културния министър Атанас Атанасов, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Вълнуващ, вдъхновяващ, великолепен!“, написа Кирил Петков във Фейсбук след като гледа филма.

Премиерата в кината през 2022 г. е по повод навършването на 60 години от раждането на забележителната Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо несправедливостта по онова време.

Филмът на режисьора Александър Косев бе показан за първи път в зала 1 на НДК, в рамките на 25-ия „София филм фест“ (март, 2021). Продукцията е заснета за по-малко от месец, изцяло в Бургас, от оператора Иван Вацов. Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с морския ни град, включват се и близо 500 местни жители като статисти.

Героинята на Петя Дубарова – оригиналът, е поверена на Алиса Атанасова. Петя Монова – „преродената“ Петя Дубарова, е Александра Костова, позната от „Маймуна“ на Димитър Коцев-Шошо. Участват още Албена Павлова, Юлиян Вергов, Васил Банов, Емил Марков, Моньо Монев, Орлин Павлов, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Александър Милчев.

ВЪПРОСИТЕ
Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а другата – мъдра и митична. Обединява ги желанието да живеят по собствени правила и да бъдат такива, каквито са избрали, противопоставяйки се на системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“.

„Петя на моята Петя“ е филм за онази борба на всяко поколение да бъде себе си със собствените си изразни средства и методи. Да защити своите ценности. Макар и грешни в очите на другите. Прелиства страници с поезия, отваря незаздравели рани и настоява за отговори. Строи мостове между миналото и настоящето, защото истината има много лица, а историята се повтаря“, разказват от екипа.

СЮЖЕТЪТ
Новата учебна година започва с внезапни промени. Нов директор, нови правила и тежък инцидент, който ще промени живота на група младежи от 11-и клас. На фона на несправедливостта в гимназията, едно момиче решава да действа и да се бори срещу всичко, което превръща съучениците й „в консервни кутии без етикети“. Защото системата в лицето на директор Крачунов обича послушните и не толерира различните. Четиридесет години след смъртта на любимата й поетеса Петя Дубарова, Петя ще открие смисъла в това да живее и обича истински.

ЕКИПЪТ
Александър Косев е режисьор на много български сериали, част от които „Откраднат живот“ (2016 – 2019), „Кантора Митрани“ (2012), „Дървото на живота“ (2013), „Столичани в повече“ (2011-2016), „Връзки“ (2015-2016).

Нели Димитрова е сценарист на едни от най-касовите български филми „Голата истина за група Жигули“, „Възвишение“ и „Love.net“, както и на сериали като „Връзки“ и „Домашен арест“. Преподава кино и телевизионна драматургия в НАТФИЗ.

Валентина Ангелова е сценарист в трети сезон на сериала „Под прикритие“ и в сериалите „Домашен арест“ и „Скъпи наследници“. От 2013 г. е член на WannaBe Production, където разработва независими сценарни проекти.

Операторът на филма Иван Вацов има над 40 игрални заглавия, участвал е в заснемането на американски продукции като „Непобедимите 3″ (Expendables 3), „300: Възходът на една империя“ (300: Rise of an Empire), „Конан Варварина“ (Conan the Barbarian) и други.

Продуцентът Николай Урумов (BOF Pictures) е познат от сериалите „Кантора Митрани“ (2012), „Домашен арест“, филмите „Вила Роза“ (2013) и „Лабиринти на любовта“ (България/Русия, 2016). Копродуцент е Кръстьо Ламбев (Concept Studio), известен като продуцент на „Голата истина за група Жигули“. източник: dnews.bg

Последни новини

Ново издание на „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов.

Мария Габриел: Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката

Музикален спектакъл, посветен на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените американски щати...

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след като членове на журито подадоха оставки, а...

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с аплодисменти Лили Иванова

Публиката в Плевен посрещна и изпрати на крака и с бурни аплодисменти примата на българската поп музика...
- Реклама -
- Реклама -