Любопитно Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн....

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. щатски долара на аукцион в в Ню Йорк

- Реклама -

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. щатски долара на търг в Ню Йорк, съобщи АФП. Емблематичното платно „Бял ужас“  е рисувано през 60-те години.

Продажбата беше осъществена за две минути чрез истински дуел на двама представители на кандидат-купувачите, които получаваха нареждания по телефона. Първоначалната цена за картината, датираща от 1963 г., беше 74 млн. щатски долара.

Майсторът на попарта Анди Уорхол, починал през 1987 г., се превърна в звезда на аукционите. За последен път пред 2013 г. негово монументално платно от серията „Смърт и ужас“ беше продадено на търг, като достигна цена от 105 млн. щатски долара.

Портрет на Мерилин Монро от 1964 г. пък беше продаден за 195 млн. щатски долара през май т.г. Това е най-скъпата творба на художник от XX век.

Платното „Бял ужас“ представлява сериен графит на тежка автомобилна катастрофа. Сцената се повтаря 19 пъти. Светлината в картината постига ефект на светкавица от фотоапарат. Височината на картината е 3,6 м.

В края на 1962 г. Уорхол рисува Мерилин Монро и това е началото на неговата обсесия от образа на славата. Смъртта на актрисата през същата година го води до темата за смъртта. Така се стига до картините, изобразяващи смърт и ужас от началото на 1963 г., каза пред АФП Дейвид Галперин, завеждащ секцията за съвременно изкуство на „Сотбис“ за Северна и Южна Америка.

Само три от картините от поредицата „Смърт и ужас“ са в подобен монументален формат. Едно от тях се намира в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (МОМА).

Продадената в сряда картина ще бъде част от частна колекция и както обикновено аукционната къща „Сотбис“ не дава никаква информация за купувача, отбелязва АФП.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -