Изкуство Художничка изследва идеята за мита в киното и паметта

Художничка изследва идеята за мита в киното и паметта

- Реклама -

Идеята за мита в киното и паметта са сред акцентите в първата самостоятелна институционална изложба на художничката Наталия Йорданова.

Експозицията „Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“ е второто събитие от фестивала „Culturama 2023“. Тя може да бъде видяна от 21 февруари до 26 март в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Проектът е осъществен като част от стипендиантската програма „С усилия към звездите“, съобщават от фондация „Културни перспективи“, които са организатори в партньорство със СГХГ .

В изложбата авторката показва инсталация, с която изследва още потенциала на изкуствения интелект и технологичното въображение в процеса на една историческа приемственост.  Чрез интердисциплинарния си подход Наталия Йорданова разглежда медията на инсталацията като „кинематографична ситуация“. Проектът спекулира с възможни наративи, като въвлича множество гласове и се движи между различни перспективи и светове – човешки, технологичен и животински. 

Фантастичното и интерпретацията на мита стават възможни през форма̀та и езика на киното. Те са както отминало знание, така и модел и структура за изграждане на филмово произведение в настоящето. 

В основата на проекта са филмите на Бинка Желязкова, а творческата концепция е базирана върху подхода на реализирането му. В този процес авторката изследва възможността за диалог между поколенията посредством използването на нови медии. 

През историческа, технологична и художествена рамка Йорданова поставя въпроса за това какво е да си човек днес при взаимодействието между естествени и изкуствени същества, човешки и нечовешки агенти. Без да дава субективна оценка, „Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“ размива границите между тяло, машина и природа, обвързвайки ги в една непрекъснато еволюираща екосистема.

„Culturama“ e платформа за идеи и сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. Фестивалът за сценични изкуства е на фондация „Културни перспективи“. В основата на петото издание на форума отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“. Участниците в него ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991 г. в София. Тя работи между Амстердам и София. Образованието й включва магистърска програма в специалност „Dirty Art“ в Института Sandberg в Нидерландия (2020). Преди това тя е завършила бакалавърска степен по „Изящни изкуства“ в Royal Academy of Art в Хага (2018), има бакалавърска степан по „Фотография“ от Националната академия за театрално и филмово изкуство в България (2013) и е участник в програма „Еразъм“ в Central Saint Martins в Лондон (2017).

Последните ѝ представяния включват резиденция за визуално изкуство в iMAL, Брюксел, груповата изложба „Market of desire: earthly/heavenly“, курирана от Аарон Хари Рот и Бояна Джикова, премиерна прожекция в „Гьоте институт“ в рамките на „Sofia Art Week“ през септември 2021 г., дуо-шоу в POST, Арнем, самостоятелна изложба в „Rosa Stern“, Мюнхен, участие в групова изложба в Софийска градска художествена галерия за награда „База“ за съвременно изкуство и др.

Източник: БТА

Последни новини

Кинофестивалът „Сънданс“ започва днес

Фестивалът на независимото кино  "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения...

„Образцово кабаре“ се завръща с издание всеки месец в София и представления в страната

След големия интерес към пилотно издание, „Образцово кабаре“ се завръща на 24-ти януари в София. „Златната“ музика...

Марк Леви се завръща с романа „Това се случи през нощта“

На 12 януари популярният френски писател Марк Леви се завръща в българските книжарници с романа „Това се...

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с маестро Георги Димитров

С Брамсова вечер ще започне новата година за Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 12 януари от 19.00...
- Реклама -
- Реклама -