Изкуство Художничка изследва идеята за мита в киното и паметта

Художничка изследва идеята за мита в киното и паметта

- Реклама -

Идеята за мита в киното и паметта са сред акцентите в първата самостоятелна институционална изложба на художничката Наталия Йорданова.

Експозицията „Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“ е второто събитие от фестивала „Culturama 2023“. Тя може да бъде видяна от 21 февруари до 26 март в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Проектът е осъществен като част от стипендиантската програма „С усилия към звездите“, съобщават от фондация „Културни перспективи“, които са организатори в партньорство със СГХГ .

В изложбата авторката показва инсталация, с която изследва още потенциала на изкуствения интелект и технологичното въображение в процеса на една историческа приемственост.  Чрез интердисциплинарния си подход Наталия Йорданова разглежда медията на инсталацията като „кинематографична ситуация“. Проектът спекулира с възможни наративи, като въвлича множество гласове и се движи между различни перспективи и светове – човешки, технологичен и животински. 

Фантастичното и интерпретацията на мита стават възможни през форма̀та и езика на киното. Те са както отминало знание, така и модел и структура за изграждане на филмово произведение в настоящето. 

В основата на проекта са филмите на Бинка Желязкова, а творческата концепция е базирана върху подхода на реализирането му. В този процес авторката изследва възможността за диалог между поколенията посредством използването на нови медии. 

През историческа, технологична и художествена рамка Йорданова поставя въпроса за това какво е да си човек днес при взаимодействието между естествени и изкуствени същества, човешки и нечовешки агенти. Без да дава субективна оценка, „Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“ размива границите между тяло, машина и природа, обвързвайки ги в една непрекъснато еволюираща екосистема.

„Culturama“ e платформа за идеи и сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. Фестивалът за сценични изкуства е на фондация „Културни перспективи“. В основата на петото издание на форума отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“. Участниците в него ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991 г. в София. Тя работи между Амстердам и София. Образованието й включва магистърска програма в специалност „Dirty Art“ в Института Sandberg в Нидерландия (2020). Преди това тя е завършила бакалавърска степен по „Изящни изкуства“ в Royal Academy of Art в Хага (2018), има бакалавърска степан по „Фотография“ от Националната академия за театрално и филмово изкуство в България (2013) и е участник в програма „Еразъм“ в Central Saint Martins в Лондон (2017).

Последните ѝ представяния включват резиденция за визуално изкуство в iMAL, Брюксел, груповата изложба „Market of desire: earthly/heavenly“, курирана от Аарон Хари Рот и Бояна Джикова, премиерна прожекция в „Гьоте институт“ в рамките на „Sofia Art Week“ през септември 2021 г., дуо-шоу в POST, Арнем, самостоятелна изложба в „Rosa Stern“, Мюнхен, участие в групова изложба в Софийска градска художествена галерия за награда „База“ за съвременно изкуство и др.

Източник: БТА

Последни новини

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на...

„Авиньонски квинтет“ от Лорънс Дърел за първи път на български език

На 24 ноември, за първи път на български език, излиза последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът...

100 години от рождението на Итало Калвино: „Ако пътник в зимна нощ“

„Развих най-пълно идеята си за „апокрифните“ романи – уж написани от автор, който не съм аз и...

„Докъде се издигаме в мрака“ от Секуоя Нагамацу (откъс)

От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби – романът „Докъде се издигаме в мрака“...
- Реклама -
- Реклама -